Megérkezett Melbourne-be az '56-os magyar olimpiai küldöttség

InfoRádió / MTI
2006. november 18. 17:44
Huszonkilenc órás út után megérkezett Melbourne-be az 1956-os olimpia ötvenéves évfordulójának megünneplésére a magyar küldöttség.

A csapat összetétele az utolsó pillanatokban is változott. Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó bokatörése, illetve Magay Dániel, Amerikában élő kardvívó felesége súlyos betegsége miatt volt kénytelen visszalépni.

Így beugróként útra kelt Bakanek György doppingszakértő mellett Güttler Károly, a szöuli olimpia ezüstérmes mellúszója is, akit a 2007. márciusában, szintén Melbourne-ben esedékes úszó világbajnokság kapcsán szállásszerző feladatokkal indítottak el szövetsége vezetői.

A társaság a pénteki, budapesti indulás után értesült Puskás Ferenc haláláról, s a fájdalmas hír sokkolta a csapatot. Az ausztráliai megérkezésig ez volt a fő téma.

A legközelebbről Kárpáti Györgyöt érintette a hír, hiszen ő már az 1952-es helsinki olimpián jó barátságba került Puskás Öcsivel. Kárpáti akkor dolgozott a nyolcvanas években vízilabda edzőként Ausztráliában, amikor Puskás labdarúgó trénerként tevékenykedett az ötödik kontinensen.

"Öcsi nem egyszerűen szenzációs labdarúgó volt, de emberileg is hasonló jelzőkkel lehetett őt illetni. Többször utaztunk együtt Amerikába és Ausztráliába, s minden alkalommal kitűnően éreztük magunkat. Sajnos, a 2000-től egyre súlyosbodó betegsége mind jobban korlátozta őt, s legalább másfél éve már csak véletlenszerűen ismert meg engem.

Távozása nemcsak a magyar labdarúgásnak, de az egész magyarságnak pótolhatatlan és felmérhetetlen vesztesége. Puskás volt ugyanis a világon a legismertebb magyar, s ő is volt a legjobb reklámhordozója ennek a kicsi, de annál tehetségesebb nációnak" - emlékezett Kárpáti György.

Hasonlóan vélekedett Ambrus Miklós, Zsivótzky Gyula és a többiek is, Puskás játéktudása mellett kivételes segítőkészségét, emberségét hangoztatták.

A vasárnapi nap ígérkezik a legmozgalmasabbnak a magyarok számára. A delegáció tagjai mar délelőtt kilátogatnak a volt olimpiai stadionba, az MCG arénába, amely ma krikett-mérkőzések otthona. A hivatalos ünnepségen várhatóan 30 ország képviselői lesznek jelen, köztük Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.