Hatalmas összecsapás várható este

Infostart
2006. október 28. 09:18
A pályaválasztó AC Milan számára nagyon fontos, a "vendég" Internazionalénak pedig presztízskérdés a szombati milánói derbi, az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A őszi idényének legnagyobb rangadója.

A 9. forduló csúcsmeccsén a vereség szinte elfogadhatatlan a hazaiak számára, hiszen a szezonra vonatkozó nyolc pont büntetés miatt 11 pont távolságra vannak az éllovas városi riválistól. Az Inter győzelemmel 14 pontosra, azaz szinte behozhatatlanra növelné előnyét.

"Amennyiben csak a pályán elért eredmények számítanának, harmadikok lennénk, de most nem csak azok számítanak. A szezon legfontosabb néhány napja előtt állunk, nem vitás" - mondta Carlo Ancelotti, az AC Milan edzője, utalva a derbire, illetve arra, hogy a bundabotrányban érintett négy gárda, köztük a milánóiak fellebbezéséről legkésőbb kedden dönt az Olasz Olimpiai Bizottság döntőbírósága. A grémiumtól a Milan pontbüntetésének törlését kérte.

Szakértők szerint az Olasz Olimpiai Bizottság enyhíteni fog az ítéleten, de az szinte kizárt, hogy a Milan teljes büntetését eltöröljék. Az olasz sajtó a 8 pontos büntetés megfelezését tartja reálisnak.

Milan: gyenge csatárok

Carlo Ancelottinak az összecsapás előtt továbbra is csapata gyenge támadójátéka miatt főhet a feje, hiszen a meccseken kifejezett "góliszonyban" szenvednek játékosai. A Milan csatárai (Gilardino, Inzaghi, Oliveira, Boriello) hetek óta képtelenek a hálóba találni. Jellemző, hogy a Milan házi gólkirálya a balhátvéd cseh Jankulovski, a maga 2 góljával.

Olasz lapértesülések szerint a Milan csatárgondjai megoldása érdekében élénken érdeklődik Klaas Jan Huntealaar, az Ajax csatára iránt. A holland válogatott játékost az amszterdamiak 6.4 millió euróért vásárolták a Heereveentől, a jelenlegi ára pedig 8 millió euró körül van. A 23 éves támadó gólkirály volt a legutóbbi U21-es kontinensviadalon. Az előző szezonban elnyerte az Aranycipőt, miután a bajnokságban 33 gólt szerzett.

A Corriere dello Sport értesülései szerint viszont a Milan januárban ajánlatot tesz az Udinese világbajnok csatáráért, Vincenzo Iaquintáért. A vörös-feketék 10,7 millió eurót kínálnak a játékosért. Arról nincsenek hírek, hogy a Milan megválna-e valamelyik csatárától, hogy megszerezhesse a világbajnok támadót, de nem valószínű, hogy a Gilardino, Inzaghi, Oliveira hármasból bárkit is elengednének.

Iaquinta után egyébként már a nyáron is komolyan érdeklődött a Milan vezetése, amikor a májusban a Chelsea-hez távozott Andrij Sevcsenko pótlására keresték a megfelelő játékost.

Inter: a Milan az esélyesebb

Az Internél nincs hiány csatárokban, de pár napja a brazil Adrianót visszaküldte Brazíliába a klub, hogy pihenje ki magát. Hivatalos tájékoztatás szerint ezt követően visszatér majd a csapathoz, de Adriano maga úgy nyilatkozott, hogy fogalma sincs arról, mikor játszik újra az Interben. Egyesek szerint elképzelhető hogy januárban távozni fog, s nem lenne meglepő, ha csatlakozna a Milan brazil különítményéhez.

Az Inter a hétközi fordulóban remekelt és ezzel a bajnoki tabella élére ugrott. Persze nem nyugodtak az Inter háza táján sem, hiszen a derbi mindig óriási rangadó, függetlenül a csapatok formájától. Fabio Grosso, az Inter nyáron igazolt világbajnoka például azt mondta, hogy "a Milan-Inter volt az a meccs, amelyet gyermekkorom óta mindig megnéztem a televízióban, de most végre én is részese lehetek. Azt reméljük, hogy remek hangulatú összecsapás lesz, amely után az élen szeretnénk maradni"

Érdekes a világbajnokság másik olasz hősének, Marco Materazzinak a véleménye is: " a piros-feketéknek olyan képességű játékosai vannak, akik bármelyik pillanatban képesek eldönteni meccseket. Persze, amennyiben a legutóbbi meccsünket nézzük, akkor javulást láthatunk nálunk is, de a csapat elég fáradt az elmúlt hetek menetelése miatt. Érdekes ez a sorsolás, hiszen most szombatig a Palermo kivételével az összes nehéz mérkőzést le kellett játsszuk. Nincs könnyű dolgunk és amit eddig elértük szerintem igen jó eredménynek számít. Természetesen mindenképpen meg akarjuk nyerni ezt a meccset, és nem hiszem hogy valakiben is különösebb indulatok dúlnának a másik oldalról a pontlevonások és a zöld asztalnál nyert bajnoki címünk miatt."

Hernan Crespo igazi milánói derbi-specialista. Játszott már itt is, ott is, most megint az Inter mezében lép pályára. A csatár tegnap azt mondta: "a Milannál bizonyos helyzetekben sokkal nagyobb a nyugalom, míg itt bizony a nagy nyomás miatt, hogy a pályán is nyerjen scudettót a csapat, kissé idegesebb mindenki. Hiába vezetünk 11 ponttal ez most semmit sem jelent, mint ahogyan a Milan meccs előtt nem tudunk a sorsdöntő BL találkozóval sem foglalkozni".

A fordulóban az Interrel azonos ponttal álló Palermo a Fiorentinához látogat, míg a harmadik AS Roma az Udinese otthonában játszik.