Rooney évi négymilliárd forintot keres majd

Infostart
2006. október 24. 10:13
Wayne Rooney, a Manchester United angol válogatott csatára - ha úgy tetszik: Anglia első számú csatára, ma ünnepli 21. születésnapját. Arra készül, hogy új szerződést írjon alá a Manchesterrel Uniteddel. Klubja, amely hat, vagy akár tíz évre is szívesen leszerződtetné, 2012-ig 60 millió fontot fizetne neki.

Rövid kalkuláció: 400 forinttal számolva a fontot, a 60 millió 24 milliárd forint körüli összeggel egyenlő.

Irdatlan összeg - főleg ahhoz képest, hogy bár Rooney kétségtelenül tehetséges, de nehezen kezelhető, és az utóbbi időben nem kifejezetten gólerős, viszont Sir Alex Ferguson messzemenően bízik benne.

Csak két gól fél év alatt


Rooney ugyan azt nyilatkozta, hogy születésnapi ünnepségeit nem fogja beárnyékolni, hogy az elmúlt hat hónapban csak a Fulham elleni tétmérkőzésen talált a kapuba, de kétségtelenül zavarja a helyzet.

Azzal mentegetőzik, hogy áprilisi lábtörése óta nem tudott játékba lendülni, s gúnyos mondatokkal köszönte meg a szövetségnek, hogy a nyári amszterdami tornán kapott piros lapja után még további pihenőt írt elő neki.

Wayne Rooney 2002. október 19-én, öt nappal 17. születésnapja előtt a 80. percben csereként állt be az Arsenal ellen és a meccs utolsó percében 1-1-es állásnál bombagólt ragasztott David Seaman kapujának jobb felső sarkába.

A gól az Arsenal 30 meccses tétmérkőzésen és 22 meccses bajnokin keresztül tartó veretlenségi sorozatának vetett véget.

A legfiatalabb gólszerző

Góljával a Premiership legfiatalabb gólszerzője lett 16 évesen és 360 naposan.

2003. február 13-án, minden idők legfiatalabb felnőtt válogatottjaként (17 éves 111 naposan) ölthette magára a háromoroszlános mezt.

Az ausztrálok elleni találkozón bizonyos James F. M. Prinsep, a Clapham Rovers egykori játékosának 1879. április 5-én felállított csúcsát adta át a múltnak.

A jeles előd egyébként 17 évesen és 253 naposan került be a válogatottba. Rooney a Macedónia elleni Eb-selejtezőn elért találatával, 17 évesen és 317 naposan minden idők legfiatalabb válogatott gólszerzőjévé is avanzsált.

Mesterhármas bemutatkozásként

A 2004-es Európa-bajnokságon egyenesen a "háromoroszlánosok" legjobb játékosaként tündökölt: 4 meccsen 4 gólt lőtt - duplázott a horvátok és a svájciak ellen is -, ezzel második lett a góllistán, és beválasztották a torna álomcsapatába is.

Felépülése után átszerződött a Manchester Unitedbe - minden idők második legdrágább angol játékosaként, a valaha volt legdrágább tinédzserfutballistaként -, ahol első mérkőzésén mesterhármast lőtt a Bajnokok Ligájában.

Saha és Solskjaer is megelőzi

Utána alábbhagyott a lendülete, bár kétségtelen, a 2005-2006-os szezonban nem teljesített rosszul.

Egyelőre 71 bajnoki mérkőzésen 29 gól a mérlege a Man Unitedben - de volt jobb is a mutatója. A 2006-2007-es idényben Saha és Solskjaer is megelőzi.