A Chelsea kapusa eddig hatot kapott a Barcelonától

Infostart
2006. október 18. 13:37
A Chelsea-Barcelona szuperrangadó lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának slágere. A katalán csapatból hiányzik Eto'o, a "Kékeknél" előreláthatóan a harmadik számú kapus, Henrique Hilário véd.

A Chelsea és Barcelona között a mostani az ötödik párharc a nemzetközi kupák történetében, de az első, amely nem dönt kiesésről, illetve továbbjutásról. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy az a klub, amely e két mérkőzésből (a szerda esti londoni, valamint az október 31-i, barcelonai csatából) jobban jön ki, már a nyolcaddöntőben érezheti magát.

Mourinho kontra Rijkaard

A két csapat közös történelme az Abramovics-Laporta érában lett az európai futball klasszikusa. Közös jellemzőjük, hogy az új első ember (Roman Abramovics mind tulajdonos, Joan Laporta mint elnök) "uralkodása" második évében felültek hazájuk futballtrónjára, s azóta sem szálltak le onnan.

Nagy különbség azonban, hogy a Barçának tavasszal sikerült ráadásul még az is, amire a Chelsea egyelőre csak vágyik: megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A két klub a 2004-2005-ös és a 2005-2006-os sorozatban is találkozott egymással, előbb a londoni "Kékek", majd a katalánok jutottak tovább.

Az elsősorban José Mourinho által gerjesztett vita, amelyben aztán a másik edző, Frank Rijkaard sem maradt adós, olyan különleges-ellenséges hangulatot szült a két klub között, amely, például Olaszországban az Inter és a Milan, Angliában az Arsenal és a Manchester United, vagy Spanyolországban a Real Madrid és a Barcelona párharcát jellemzi.

Rendes, de nem tehetséges

A BL-sorsolás után e két csapat párharcát kiáltotta ki minden szakértő az ősz slágerének - de mindkettőnek rosszkor jön a mostani találkozó.

A Barça vasárnap a Real Madrid ellen játszik majd az El Clásicón, a Chelsea - Petr Cech és Carlo Cudicini sérülése után - kapusgondokkal küzd.

Mourinho annak ellenére, hogy az olasz kapus már hétfőn kiment az edzőközpontba, nem nevezte a keretébe, a portugál Henrique Hilário és a belga (ám kongói származású) Yves Makabu Ma Kalambay áll bevetésre készen. Egyikőjük sem védett még a Chelsea-ben tétmérkőzésen.

Mindazonáltal Hilário nem tapasztalatlan, hat mérkőzésen szerepelt már a Porto színeiben a Bajnokok Ligájában. Más kérdés, hogy nem túl jó mérleggel: 1997-ben az Old Traffordon két potyagólt kapott a Manchester Unitedtől, majd nem remekelt a Bayern München ellen sem, s nem utolsósorban, 2000-ben két csoportmérkőzésen hat gólt kapott a Barcelonától.

A lisszaboni sportnapilap, az A Bola egyik szakírója, Alberto da Silva a BBC internetes portáljának nyilatkozva azt mondta, Hilário megbízható, de nem különösebben tehetséges kapus. Amikor lejárt a szerződése legutóbbi hazai állomáshelyén, a Nacionalnál, Mourinho leszerződtette. Jó barátok, inkább szívességből van a Chelsea-nél, mintsem hogy a Barcelona ellen védjen.

Igazolhatott volna a Chelsea kapust

Honnan is tudhatta volna a Stamford Bridge kedvenc Joséja, hogy így hozza majd a sors, hogy Hiláriónak kell őriznie a kaput a Barça ellen?

Õ sem gondolta, hogy egykori és mai játékosa a világ egyik legjobbja - de olyan kapust akart szerződtetni, akire számíthat, akiben megbízik, s aki elfogadja, hogy Cech és Cudicini mögött, lehet, hogy egyetlen mérkőzést sem kap.

Ám múlt szombaton mindkettő megsérült, s így Hilário kilépett az árnyékból a fényre. José Mourinho bízik benne. Ha mással nem, mindez azzal is igazolható, hogy a hét elején nem vett kölcsön egy játékban lévő, jobb kapust.

Az UEFA Bajnokok Ligája idevonatkozó szabályzata, a 15.20-as bekezdés szerint egy csapat kölcsönvehet új kapust abban az esetben, ha első és második számú kapusa sérült, vagy beteg.

A kölcsönvétel határideje azonban a találkozó előtt 24 órával lejár. Mourinho kedd este háromnegyed kilencig nem vett kölcsön kapust - marad tehát Hilário az első számú jelöltje.

Ranieri is járt már így

Hozzá kell tenni: nem példa nélküli a Chelsea-nél a mostani helyzet. 2004 áprilisában, az Arsenal elleni BL-negyeddöntő előtt is megsérült a csapat legjobb két kapusa, Carlo Cudicini és a kispadra azért leülő Neil Sullivan.

Claudio Ranieri akkor az olasz Marco Ambrosio mellett döntött, s a harmadik számú hálóőr meghálálta a bizalmat. A második mérkőzésen bemutatott bravúrjaival főszerepet játszott a továbbjutásban.

Frank Rijkaard a Barcelona teljes keretével utazott Londonba, a csapategység fontosságát hangsúlyozva elvitte magával két sérült játékosát, Samuel Eto'ót és a brazil Bellettit is.

A kameruni csatár természetesen pályára nem léphet, így Messi és Ronaldinho előtt az izlandi Eidur Smari Gudjohnsen játszik majd éket, aki pályafutása előző hat évét a Chelsea-nél, a Stamford Bridge-en töltötte.

A várható kezdőcsapatok

Chelsea: Hilário - Ferreira, Carvalho, Terry, A Cole - Makelele, Essien, Lampard, Ballack - Drogba, Sevcsenko
Barcelona: V. Valdés - Zambrotta, Marquez, Puyol, Van Bronckhorst -, Edmilson, Xavi, Deco - Messi, Ronaldinho - Gudjohnsen