Epilepszia is fenyegeti agyműtéte után a világklasszis kapust

Infostart
2006. október 16. 17:10
A szombaton, a Reading-Chelsea (0-1) mérkőzésen koponyasérülést szenvedett, majd egy nappal később megműtött Petr Cech, orvosai véleménye szerint, legalább hat hónapon keresztül hiányzik majd csapatából.

Bár az ugyancsak kórházba került Carlo Cudicini állapota nagyon gyorsan javul, a Bolton menedzsere, Sam Allardyce közölte: hajlandó a bajba jutott Chelsea-nek kölcsönadni "három világklasszis kapusának egyikét".

Joe Cole, a Chelsea angol válogatott középpályása azt mondta a találkozó után, úgy érezte, mintha a pályán a harmadik világháború zajlott volna. Szombat délután, illetve kora este Petr Cecht és Carlo Cudicinit is a readingi Royal Berkshire kórházba szállították.

Az olasz kapust, akit oxigénmaszkkal lélegeztettek a pályán, még aznap éjszaka hazaengedték. A világklasszis cseh kapust ellenben átszállították Oxfordba, a Radcliffe Kórházba, egy agyspecialistához.
Vasárnap megműtötték - előtte már meglátogathatta őt a felesége, Martina is -, állapota, ahogy ilyen esetekben közölni szokták, "a körülményekhez képest" jó.

Ez, persze, egyáltalán nem jelenti azt, hogy közeli lenne a visszatérése a kapuba. A Daily Telegraph megkeresésére Peter Hamlyn idegsebész azt mondta, hogy a kapus legalább fél éven keresztül nem védhet majd.

Ugyanakkor, ha a törés alatti részen esetleg maga az agy is sérülést szenvedett - ezt egyelőre sem megállapítani, sem kizárni nem lehet - a gyógyulás még hosszabb időt is igénybe vehet.

"Minden esély megvan Cech teljes gyógyulására. Ellenben a visszatérés siettetése akár végzetes következményekkel is járhat. Felléphet az úgynevezett második hatás szindróma, amely azt jelenti, hogy ha egy második ütés éri az agyat a teljes gyógyulás előtt, akkor a következmény sokkal tragikusabb lehet, mint az első után" - közölte.

A Daily Mailnek nyilatkozó idegsebész, John Firt viszont azon a véleményen van, hogy még korai a jövőre nézve bármilyen jóslatot tenni. Szerinte Cech sérülése életveszélyes volt, amely súlyos szövődményekkel járhat.

Az első tíz nap kritikus, mivel ekkor még különösen nagy a fertőzés veszélye. Felléphet agyvérezés is, amely minden negyedik esetben epilepszia kialakulásával is jár.

Carlo Cudiciniről menedzsere, Federico Pastrello azt állítja, hogy akár már szerdán, a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen védhetne, de a végső szót nyilván José Mourinho az orvosi stábbal konzultálva mondja majd ki.

Előtérbe került a 31 éves, nyáron szerződtetett portugál Hilário szerepeltetése. Hilário nem ismeretlen a nemzetközi mezőnyben, Mourinho portugáliai sikerei idején Vitor Baia tartaléka volt a Portóban. A Bajnokok Ligájában védett a Barcelona, a Manchester United és a Bayern München ellen is.

Ám az is elképzelhető, hogy a Chelsea a bajnoki találkozókra kölcsönkapja a hét második felében a Premiershipben harmadik helyen álló Bolton valamelyik kapusát.

Sam Allardyce, a Wanderers menedzsere a korábbi angol válogatott Ian Walkert és az ománi válogatott Ali el-Habszit ajánlotta José Mourinhónak.