Jeges csúcsok - rajtol az NHL idénye

Infostart
2006. október 4. 15:29
Magyar idő szerint jövő hétfő hajnalban rajtol az amerikai jégkorongliga, az NHL 2006-2007-es szezonja. Igazi rangadóval indul a harminc csapatos liga idénye: a Stanley Kupát védő Carolina Hurricanes a Buffalo Sabres-szel játszik.

A National Hockey League hajdanán a kanadaiaké volt, a játékosok többsége onnan származott. Jelenleg viszont mindössze öt kanadai városnak van NHL-csapata, az elmúlt negyedszázadban egyre több lett az amerikai játékos és az amerikai csapat.

A kommunizmus összeomlása óta rengeteg orosz, cseh és szlovák játékos is szerepel a csapatokban.

Magyar hokis egyelőre még nem mutatkozott be a ligában, noha Szuper Levente néhány éve közel volt ehhez, Vas János pedig most is rendelkezik NHL-szerződéssel, 2002-ben a Dallas Stars draftolta. Egyelőre azonban a farmcsapatban, az Iowa Starsnál kezdi majd az idényt.

A szezon az úgynevezett alapszakasszal kezdődik, amelyben minden csapat 82 mérkőzést játszik, 41-et hazai pályán, 41-et idegenben.

A következő szakasz az április 11-én kezdődő, kieséses rendszerű rájátszás, amelyben négy győzelemig tartanak a párharcok. Az idény záróeseménye a nagydöntő a Stanley Kupáért. A döntő utolsó mérkőzésének dátuma június 11., ha hét mérkőzésből áll majd a finálé.

Cseh listavezetők

A játékosokat tekintve a mezőny fele kanadai születésű, az európaiak aránya az utóbbi években 27-30 százalék közötti volt. A 2003-2004-es csúcsot (300 európai) követően a legutóbbi idényben a mezőny 27,2 százaléka származott az öreg kontinensről.

Ebben a versenyben már régen nem a finnek vagy a svédek a listavezetők. Összesen tizenhat európai országból szerepelt a legutóbbi idényben játékos az NHL-ben (Csehország, Oroszország, Svédország, Finnország, Szlovákia, Németország, Svájc, Fehéroroszország, Ausztria, Lettország, Lengyelország, Kazahsztán, Franciaország, Norvégia, Ukrajna, Litvánia), a legtöbben Csehországból (65) és Oroszországból (51) érkeztek.

Oroszokat egészen a legutóbbi időkig nagyon szívesen szerződtettek a klubtulajdonosok, de miután az orosz szövetség nem csatlakozott a nemzetközi szövetség és az NHL közötti átigazolási megállapodáshoz, rizikóssá vált az égisze alá tartozó játékosokat szerződtetni.

Továbbra is a cseh Jaromir Jagr, a New York Rangers cseh csillaga a liga legjobban fizetett játékos, aki évente 8,36 millió dollárt keres. A hátán a prágai tavasz tiszteletére és emlékére a 68-as számot viselő csatár még mindig csodákra képes, külünösen, hogy műtétje után nem kínozza már krónikus vállfájása.