Megoldódott a WC-vita

InfoRádió / MTI
2006. október 2. 11:41
Hosszú veszekedés után hétfőn folytatódik a címegyesítő sakkvilágbajnoki döntő Elisztában, miután az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov megegyezett a mellékhelyiségek használatáról.

Ezt a nemzetközi szövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov jelentette be. A vezető a hétvégét a felekkel folytatott hosszas tárgyalásokkal töltötte, miután a helyzet már azzal fenyegetett, hogy félbeszakad a vébé-döntő a két nagymester egyre feszültebbé váló vitája miatt.

A szituáció azután mérgesedett el, hogy Topalovék a FIDE erélyes közbelépését követelték Kramnyikkal szemben. Az orosz nagymester az első játszmákban túlzottan gyakori vécéhasználattal vívta ki a bolgár fél haragját, amely azt a gyanút is megfogalmazta, hogy Kramnyik, aki majdhogynem minden lépése után a toalettbe távozott, esetleg külső segítség igénybevételére használja fel a mellékhelyiségben töltött időt.

Erre elvben az ad lehetőséget, hogy a vécé az egyetlen hely a vb-döntő színhelyén, amely nincs bekamerázva, ezért nem ellenőrizhető, hogy mi történik ott.

Iljumzsinov közvetítésével a felek vasárnap megállapodtak abban, hogy mindkét játékos mégiscsak saját pihenőhelyiséget és WC-t használhat, viszont - Topalovéknak engedve - azt is kölcsönösen biztosítják a felek számára, hogy a másik által használt mellékhelyiséget, ha úgy akarják, tüzetesen ellenőrizzék.

Az is a bolgárok maradását segíti elő, hogy az ominózus ötödik partit - amelyet le sem játszottak, mivel a találkozón a toalett-túlhasználat vádja miatt megsértődött Kramnyik nem jelent meg - Topalovnak ítélték, és az egy pontot utóbb sem vették el tőle.