Schmitt Pál marad a MOB-elnöke

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 18:53
A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki rendkívüli közgyűlése úgy döntött, hogy nem hívja vissza elnöki posztjáról Schmitt Pált. A jelen lévő 141 tag közül 72-en nem akarták a jelenlegi elnök távozását. A sportvezető kijelentette: kész a pekingi olimpiáig folytatni a munkát.

Schmitt Pál marad a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, miután a szervezet pénteki rendkívüli közgyűlése megerősítette tisztségében. A jelen lévő 141 tag közül 69 szavazott igennel és szintén 69 nemmel, 3 pedig tartózkodott. Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat, azaz 71 voks kellett volna.
/>
/>"Izgultam, mint a versenyen a szavazás során, de ez így volt fair, az ember méresse meg magát" - mondta Schmitt Pál a voksolás után. "Az én érdekérvényesítési képességem nem romlott, ez a szavazás pedig megerősített tisztségemben, kész vagyok Pekingig folytatni a munkát".
/>
/>Megszüntetni a megosztottságot
/>
/>Schmitt Pál kijelentette: továbbra is az a célja, hogy jól képviselje az olimpiai család érdekeit. "Mindenkit biztatok, hogy ne mondjon le, a következő időszak feladata lesz, hogy megszüntessük a megosztottságot a MOB-on belül és elássuk a csatabárdot" - jelentette ki a sportdiplomata.
/>
/>Az InfoRádió tudósítója a hangulatról szólva elmondta, hogy nem csak az eredmény miatt volt érezhető a tagság megosztottsága.
/>
/>Schmitt Pál ugyanakkor elgondolkodtatónak tartja a 69 ellenszavazatot. A MOB elnöke közölte: mindenkinek kezet nyújt, szeretné visszaállítani az egységet, nem kívánja, hogy az ellen fordult tagok mondjanak le, vagy mérettessék meg magukat.
/>
/>Új szavazást kellett volna kiírni?
/>
/>A közgyűlés végén több tag jelezte, hogy a döntetlen eredmény miatt új szavazást kellett volna elrendelni. A MOB alapszabályának 17.§ 1. pontja ugyanis kimondja: "A közgyűlés határozatait a jelenlévő tagok több mint felének "igen" szavazatával hozza. Szavazategyenlőség esetén a szavazást a vita folytatása után egy alkalommal meg kell ismételni. Újabb egyenlőség esetén a javaslatot el kell vetni."
/>
/>A rendkívüli közgyűlésen azonban Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati aránynál úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést.
/>
/>Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója ugyanakkor úgy vélekedett: nem kellett volna újraszavazást elrendelni, mert az alapszabály szerint az tekintendő megválasztottnak - illetve akkor kell visszahívni -, ha a szavazók ötven százaléka, plusz egy fő ezt kívánja.
/>
/>Vass Károly: elemezni kell
/>
/>A Schmitt Pál ellenzékéhez tartozó Vass Károly az InfoRádiónak emlékeztetett arra: az augusztus 7.-i elnökségi ülésen az elnök írásban vállalta, hogy decemberig távozik a posztjáról, ám ezt később visszavonta. Mindez a pénteki közgyűlésen is felmerült, azonban Schmitt Pál nem reagált.
/>
/>Vass Károly a szavazategyenlőséggel kapcsolatban azt mondta, hogy valóban újabb szavazást kellett volna elrendelni, azonban Gémesi György levezető elnök úgy döntött, hogy a voksolás eredményes volt.
/>
/>Az elnökségi tag hozzátette, hogy várja a következő közgyűlést, ahol a pénteki szavazás eredményét is elemezni kell. Vass Károly azonban a második, papíron lebonyolított szavazást érvényesnek és szabályosnak találta.
/>
/>Gyárfás Tamás nem nyilatkozik
/>
/>A jelenlegi elnök leváltását kezdeményező csoport egyik vezéralakja, Gyárfás Tamás az eredményről nem kívánt nyilatkozni az InfoRádiónak, mivel nem Schmitt-Gyárfás ügyről, azaz nem személyes ellentétről van szó.
/>
/>

/>