Több mint 6 milliárd egy ismeretlen játékosért

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 1. 15:14
A sztárcsapatok ismét hatalmas összegeket költöttek új labdarúgókra a nyári átigazolási szezonban. A legdrágább játékosok listáját szemlélve adódik a kérdés: miért fizetett a Chelsea 23 millió eurót egy szinte ismeretlen nigériai tinédzserért?

Mióta Boris Abramovics orosz milliárdos megvásárolta a klubot, a Chelsea bőkezűen bánik a pénzzel. Ez nem volt másképp idén nyáron sem, Andrij Sevcsenkót 45 millió euróért szerezte meg az AC Milantól.

Az ukrán csatárt senkinek sem kell bemutatni, azon viszont sokan csodálkoztak, miért fizettek a kékek 23 millió eurót (6,325 milliárd forint) a 19 éves nigériai középpályásért, John Obi Mikaelért.

A Chelsea honlapján található információk szerint José Mourinho edző nagyon jó véleménnyel van a még növésben lévő, de máris 190 centiméter magas játékosról, a jövő Okocháját látja benne. Ez pedig elég ahhoz, hogy megnyíljon Abramovics szinte feneketlen pénztárcája.

A bajnoki címvédő közvetlenül az átigazolási időszak csütörtök ejféli lejárta előtt megszerezte az Arsenaltól az 51-szeres angol válogatott Ashley Cole-t is.

Ebben az ügyletben viszonylag kevés készpénz (5 millió angol font) cserélt gazdát, ugyanakkor a 44-szeres francia válogatott, vb-ezüstérmes William Gallas az Ágyúsokhoz került a Chelsea-től.

A nyár második legdrágább labdarúgója a listán a mali válogatott Mahamadou Diarra, aki 29 millió euróért igazolt a Lyonból a Real Madridba.

A Manchester United tulajdonosai is mélyen a zsebükbe nyúltak, az angol válogatott Michael Carrick 27,2 millió euróért került a Tottenhamtől az Old Traffordra.

A másodosztály haszna

Az olasz első osztályból a bundabotrány miatt kizárt Juventus összesen 63,8 millió eurót zsebelt be hat játékosáért, a legtöbbet Zlatan Ibrahimovic-ért: a svéd csatárt 24,8 millió euróért vette meg az Inter.

Szintén többe került húszmillió eurónál a spanyol Joaquin a Valencia (24 millió, a Betistől igazolt át) és az argentin Sergio Agüero az Atletico Madrid (23 millió, az Idependientétől) számára.

A lista nem teljes, hiszen nem hozták nyilvánosságra például a Corinthianstól a West Ham-be igazolt Tevez és Mascherano vételárát sem.

A nyár legdrágább átigazolásai
Összeg (euró) Név Hová Honnan
45 millió Andrij Sevcsenko (ukrán) Chelsea AC Milan
29 millió Mahamadou Diarra (mali) Real Madrid Lyon
27,2 millió Michael Carrick (angol) Manchester United Tottenham
24,8 millió Zlatan Ibrahimovic (svéd) Internazionale Juventus
24 millió Joaquín (spanyol) Valencia Real Betis
23 millió John Obi Mikel (nigériai) Chelsea Lyn Oslo / Man. Utd.
23 millió Sergio Agüero (argentin) Atlético Madrid Independiente
16 millió Dimitar Berbatov (bolgár) Tottenham Bayer Leverkusen
15 millió Ruud van Nistelrooy (holland) Real Madrid Manchester United
15 millió Ricardo Oliveira (brazil) AC Milan Real Betis
14 millió Dirk Kuyt (holland) Liverpool Feyenoord
14 millió Gianluca Zambrotta (olasz) Barcelona Juventus