eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kovács Katalin: elbújtam kicsit a világ szeme elől

Két évvel ezelőtt a visszavonulás lehetőségén is komolyan elgondolkodott Kovács Katalin, aki hat aranyérmet szerzett a hétvégén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Az MTK olimpiai bajnok és 21-szeres világbajnok sportolója erről az InfoRádiónak adott interjújában beszélt.

Még mindig a hétvégi versenyek hatása alatt vagyok, mert hihetetlen hangulatban versenyezhettünk, már ott rengetegen gratuláltak. Amikor hazajöttem el voltam fáradva, kikapcsolódtam, elbújtam kicsit a világ szeme elől.

Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy már-már félti önöket, már-már haragszik azért a rengeteg munkáért, amit elvégeztek, ami ilyen fantasztikus teljesítményre vezetett Szegeden...

Tényleg nagyon sokat edzettünk, de ha ez annyira rossz lenne, ha egy fájdalmas dolog lenne, akkor valószínűleg nem kajakoznék, nem kajakoznánk. Az élsportban a teljesítmény mögött rengeteg munka van, de kárpótolja az embert, hogy ennyi ember előtt versenyezhet és ilyen sikereket érhet el. Mindenkinek azt kívánom, hogy legalább egyszer átélje azokat az érzéseket, amelyeket én átélhettem azzal, hogy élsportoló vagyok és jó eredményeket érek el.

Csalódott lett volna, ha 5 arany és 1 ezüst, vagy 4 arany és 2 ezüst a mérleg?

Biztos helyzetfüggő, hogyan éli meg az ember, ha kikap. Persze, kicsit biztos csalódott lettem volna, de ha magyarázható oka lett volna, akkor talán nem. De nem is szeretek feltételes módban beszélni: a sportban nincs ha, a sportban vagy nyer valaki, vagy nem.

És valaki vagy jó döntést hoz, vagy rosszat. Az athéni olimpia után úgy döntött, némi hezitálás után, hogy marad az akkori edzőjénél, Fábiánné Rozsnyói Katalinnál. Azóta ugyanúgy, vagy ha lehet, talán még inkább halmozza a címeket. Míg Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Visky Erzsébet, akik távoztak, most ott sem lehettek Szegeden a vébén.

Az athéni olimpia után nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy egyáltalán folytassam-e a kajakozást, a versenysportot. És nagyon sokszor eszembe jutott ezen a vébén, hogy kár lett volna egy ilyen élményből kimaradni. Örülök neki, hogy folytattam, és hogy úgy sikerültek a dolgok, ahogy elterveztem.

21 világbajnoki aranyéremnél tart, ha folytatja még néhány évig, akár a pekingi olimpia után is még egy kicsit, akár meg is dönthetné Birgit Fischer csúcsát.

Nem ez motivál, persze, nagyon büszke vagyok rá, hogy 21-szeres világbajnok lehetek. Amikor tavaly megdöntöttem Kolonics Gyuri rekordját, aki addig a magyar versenyzők közül a legeredményesebb volt világbajnoki érmeit tekintve, akkor is sokan kérdezték: milyen érzés ez. Azt gondolom, nem szabad ennek alapján következtetéseket levonni. Nagyon örülök annak, hogy ennyi aranyat szereztem, és külön-külön örülhettem nekik. Összességében nem úgy örül neki az ember, annak örül, hogy átélheti azt az élményt hogy elsőként érhet be a célba.

Mi lesz az egyessel? Most Benedek Dalma kiválóan ment, de nyilván az olimpiára ön is pályázhat erre a számra, és Janics Natasa is.

Idén és tavaly is a párosban és a csapathajókban gondolkodtunk, szeretnék ezeknek az eredményeknek örülni. Egyelőre még nem gondolkoztam azon, hogy mi lesz jövőre, vagy az olimpia évében. Természetesen, az edzéseink 80 százalékát egyes hajóban csináljuk, és persze megfordul az ember fejében az, hogy milyen lenne újból egyes hajóban versenyezni, de most az volt a cél, hogy ezeket a csapathajókat tökéletesen megcsináljuk. Elkezdjünk építkezni az olimpiára, hogy négyesben kialakuljon az az egység, amellyel esetleg az olimpián is tudunk indulni.

Hány hetes pihenő következik most?

Október elején fogjuk ismét elkezdeni a munkát, ami hat hét pihenőt jelent. Remélem, hogy ez alatt kipihenjük magunkat, főleg szellemileg, hiszen nagyon komoly lelki megterhelés is volt a fizikai megterhelés mellett a világbajnokság időszaka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×