Már szeptember 2-án dönthet a MOB Schmittről

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 22. 17:49
A Magyar Olimpiai Bizottság tagjainak - az alapszabály értelmében szükséges - több mint egyharmada szeptember 2-án 9 órára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál elnök visszahívása. Ezt Szekeres István MOB-tag közölte.

Szekeres mellett Frenkl Róbert, Jákó Péter és Orosz Klára a múlt hétfőn jelezte, hogy szükségesnek érzik a szervezet rendkívüli közgyűlésének összehívását, mert szerintük a tagság nem kapott kellő tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt az elnökség augusztus 7-i rendkívüli ülésén.

Schmitt Pál ugyanakkor kedden fordult a MOB tagjaihoz levélben, amelyben október 14-re kéri soron kívüli közgyűlés összehívását.

Gyárfás: nem akarok szembekerülni Schmitt-tel

Gyárfás Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a Schmitt Pál távozását kezdeményező tíz elnökségi tag egyike néhány órával korábban úgy fogalmazott: tudomásul veszi, ha "a MOB és a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk."

A MOB-alelnök szerint az elmúlt napokban történtek arra utalnak, hogy a kialakult vita mindinkább a MOB egységének megbomlásához vezet.

Gyárfás a következőket írta levelében: mindeddig azért ösztönözte a változást, hogy a MOB mindenki szemében pártsemleges legyen, és az eddigieknél gazdaságosabban és egységben tevékenykedhessen.

"Úgy gondoltam, hogy a 17 év óta elnök Schmitt Pál örökös tiszteletbeli elnökként, NOB-tagként ennek érdekében változatlanul nagyon sokat tehet. Fontos nemzetközi munkáját tiszteletben tartva, azt akartam, hogy - Schmitt Pállal összhangban - itthon a MOB-ot egy operatív ember vezesse.

Látva a hatalmas erőfeszítéseket, a növekvő szembenállást, szembesülnöm kell azzal, hogy a magyar sport számos nagy egyénisége nem akarja a változást. Nem szándékom, hogy az egyik tábor kis-, vagy nagy különbséggel a másik fölébe kerekedjen. Egy egészséges légkörű megállapodásban bíztam, ennek elősegítése érdekében vállaltam szerepet" - fogalmazott a sportvezető.

A MOB-alelnök arról is írt, hogy nem akar szembe kerülni Schmitt Pállal.

"Ha a MOB, a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk, tudomásul veszem" - olvasható Gyárfás Tamás levelében.