Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyárfás egyik helyettese Schmittet támogatja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenkét egykori és jelenlegi úszó juttatta el közleményét az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökségéhez, amelyben kiállnak Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke mellett.

"A Magyar Alkotmány és az Olimpiai Charta elveivel összhangban a MOB Alapszabálya is elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Kérjük, hogy továbbra is Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a MOB közgyűlése 2005 tavaszán a pekingi olimpia évének végéig a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében" - áll a közleményben.

A sportolók szerint a Fidesz alelnökként és EP-képviselőként is tevékenykedő kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál tizenhét éve politikamentesen vezeti a mozgalmat. Úgy vélik, hogy a 2008-as pekingi játékok előtt a magyar hagyományokhoz méltó szereplés érdekében nyugalomra van szükség.

A közlemény aláírói: Egerszegi Krisztina, Ágh Norbert, Batházy István, Czene Attila, Darnyi Tamás, Hargitay András, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Sós Csaba, Szabó József, Wladár Sándor és Wladár Zoltán.

Közülük Darnyi Tamás jelenleg a Magyar Úszószövetség alelnöke, közvetlen munkatársa Gyárfás Tamásnak, a szervezet elnökének, aki egyértelműen Schmitt Pál leváltására törekszik. Egybehangzó sajtóértesülések szerint Gyárfás lehet a legesélyesebb a MOB-elnöki posztra.

"A MOB augusztus 7-ei rendkivüli ülésén már megfogalmazódott, a MOB-tagság egyharmadának kell kérnie, hogy rendkívüli közgyűlésre kerülhessen sor" - mondta Gyárfás Tamás az alapszabályra hivatkozva.

"A nem MOB-tag bajnokok mozgósítását nem tartom szerencsésnek. Íratlan szabály: ők közkincsek. A szememben azok is maradnak" - tette hozzá az úszószövetség elnöke.

Július 12-én aláírásgyűjtés kezdődött Schmitt Pál leváltása érdekében, augusztus 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott a MOB, hogy tisztázza a kialakult helyzetet.

A megbeszélésről ellentmondó információk láttak napvilágot. Az egyik verzió szerint Schmitt Pál december 9-ig, az évi rendes közgyűlésig dönthet a jövőjéről, a másik változat úgy szól, hogy a MOB első embere írásban megígérte, a tanácskozás előtt távozik posztjáról, az időpontot azonban ő jelöli ki.

A tagok egy része rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember 2-ára, az ellentmondásos helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Ehhez 55 MOB-tag aláírása szükséges.