Nem csitul a Schmitt-ügy

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 14. 17:22
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) több tagja a közgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezi, mivel nem kapott kellő tájékoztatást az elnökség augusztus 7-ei tanácskozásáról.

A rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményező tagok, Frenkl Róbert, Jákó Péter, Orosz Klára és Szekeres István közleményében az áll, hogy a MOB tagsága szeptember 2-ára rendkívüli közgyűlés összehívását kéri a szervezet elnökétől.

Az ülés egyetlen napirendi pontjaként jelölték meg a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítását, valamint biztosítását.

Az alapszabály szerint a MOB elnöke köteles 15 napon belül összehívni a rendkívüli közgyűlést, ha ezt a tagság egyharmada, 55 tagja írásban kéri.

A soron kívüli tanácskozást sürgetők szerint az augusztus 7-ei elnökségi ülésről egymásnak ellentmondó információk jelentek meg, és a tagságnak jogában áll tudnia, mi történt.

Az elnökségi ülést tíz vezetőségi tag kezdeményezte, akik azt javasolták, hogy Schmitt Pál elnök a továbbiakban a MOB örökös tiszteletbeli elnökeként segítse itthon és külföldön az olimpiai mozgalmat.

Azt szeretnék elérni, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság válasszon új elnököt, mivel Schmitt, aki a Fidesz alelnöke és európai parlamenti képviselő is, sokirányú kötelezettségvállalása miatt nem tudja a MOB érdekeit a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni.

Az ülésen arra a kompromisszumra jutottak a felek - a hivatalos tájékoztatás szerint -, hogy a szeptemberi rendkívüli közgyűlés helyett marad a decemberi rendes közgyűlés, és Schmitt Pál e fórumig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról.

Egyes hírek szerint Schmitt Pál ígéretet tett arra, hogy lemond posztjáról.