Schmitt: "az elnökség felkért, fontoljam meg elnöki szerepvállalásomat"

Infostart
2006. augusztus 8. 06:11
Egybehangzó sajtóértesülések szerint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke legkésőbb december 9-én, a szervezet rendes közgyűlésén bejelentheti lemondását. Utódja Gyárfás Tamás MOB-alelnök, a Magyar Úszószövetség elnöke lehet.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjai hétfőn öt és fél órán keresztül egyeztettek a szervezet vezetőjének, Schmitt Pálnak a jövőjéről. A tagok az elnök közlése szerint semmiről sem szavaztak, arról viszont döntöttek, hogy nem hívnak össze rendkívüli közgyűlést.

"Az elnökség úgy döntött: felkér engem, hogy fontoljam meg elnöki szerepvállalásomat, és én erre december 9-ig határidőt kértem. Ez a következő közgyűlés időpontja, eddig kell meghoznom végső döntésemet saját szerepvállalásommal kapcsolatban" - fogalmazott Schmitt Pál.

Aláírások

Korábban a Magyar Olimpiai Bizottság 165 tagja közül 102-en írták alá azt a módosító indítványt, amely szerint párt országos elnöke, alelnöke meghatározott időn belül nem tölthetné be a MOB elnöki vagy főtitkári posztját.

A 18 elnökségi tag közül tízen írták alá ezt az egyértelműen a Fidesz alelnöki posztját is betöltő Schmitt Pál elmozdítását célzó indítványt. A MOB-elnök egyébként nem nézte meg a névsort, hogy ez ne okozzon törést személyes kapcsolataiban.

Lehet-e egyedül politikai csatákat folytatni?

A legnagyobb ellenzéki párt alelnöki posztját is betöltő Schmitt Pállal szemben bírálói azt emelték ki, hogy politikai csatározások színhelyévé vált a MOB, és politikai szerepvállalása miatt a bizottsághoz érkező szponzori bevételek is messze elmaradnak a várakozásoktól.

Schmitt Pál posztjára Gyárfás Tamás, a MOB jelenlegi alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke a legesélyesebb. A 2012-es magyar-horvát Eb-pályázatot is irányító sportvezető a Nemzeti Sport című lapban korábban arra a kérdésre, hogy szívesen lenne-e MOB-elnök, azt felelte: "A futballszövetség jelenlegi elnöke korábban többször is kijelentette, hogy mi nem akar lenni. Ha most azt mondom, hogy mennyire nem szeretnék elnök lenni, akkor mostantól én vagyok a Kisteleki II. (...) Maradnék inkább Gyárfás".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást