A MOB-ban felsorakoztak az ellenfelek

InfoRádió / MTI
2006. július 13. 16:36
Rendkívüli elnökségi ülés összehívását kéri Schmitt Pál elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésének tíz tagja, köztük három alelnök. A kérés összefügg azzal, hogy aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a testület elnökét, politikai pozíciója miatt, váltsák le. Közben 22 olimpikon kiállt Schmitt Pál mellett.

A 18 tagú vezetőségből tízen levélben fordultak Schmitt Pálhoz, mivel "sajnálatosnak, megalapozatlannak és sértőnek" tartják július 7-én adott nyilatkozatát, és ennek alapján együttesen rendkívüli elnökségi ülés összehívását kérik.

A MOB alapszabálya szerint a vezetőség egyharmada elegendő egy ilyen kezdeményezéshez.

Schmitt Pál a Magyar Nemzetnek adott interjúban "madárijesztőknek" nevezte a leváltása érdekében aláírásokat gyűjtőket. Az indítványt a 166 MOB-tag közül 102 támogatja.

Az elnökség tíz tagja közölte: az eredetileg július 7-re meghirdetett, később július 14-ére napolt elnökségi ülésen nem vesznek részt.

"Valamennyien úgy látják, ahhoz, hogy a MOB elnökségi ülésének a megfelelő légköre biztosított legyen, előbb a vitatott, nagy visszhangot kiváltó kérdést kell egymást között tisztázniuk" - áll a közleményben.

A MOB alapszabálya szerint az elnökség akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele jelen van, a pénteki ülés így határozatképtelen lesz.

"Mint a mellékelt, a rendkívüli MOB elnökségi ülést ösztönző levélből is kiderül, fontos, hogy ezen összejövetelen valamennyi érintett részt vehessen. Mind a tízen tisztelettel kérik, kivételesen T. Elnök úr is próbáljon meg hozzájuk alkalmazkodni" írták a "tízek".

Akció Schmitt leváltására

Az indítvány - amelyet eddig 102 elnökségi tag írt alá - azt a szabályt vezetné be, hogy a MOB elnöke nem lehetne országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. Schmitt Pálnak így választani kellene a Fidesz alelnöki posztja és a MOB-elnökség között.

A Schmitt Pált eltávolítani akarók szerint a MOB-elnök súlyosan hibázott, amikor olimpiai melegítőben pártplakáton szerepelt, pártvezetői és MOB-elnöki megnyilvánulásai összemosódtak, számos elfogadhatatlan kijelentése volt, amelyek sértették a szervezet érdekeit.

Az aláírók szerint nem segíti a szervezet munkáját, hogy az elnök a spanyolországi, majd a svájci nagyköveti tartós távolléte után most az Európai Parlamentben tevékenykedik.

Az elnök emberei

Huszonkét olimpiai bajnok írta alá azt a felhívást, amelyben kiállnak Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mellett.

"A Magyar Alkotmány és az Olimpiai Charta elveivel összhangban, a Magyar Olimpiai Bizottság Alapszabálya is elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is az a Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2005. tavaszán a pekingi olimpia évének végéig, a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással, óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében. A kétszeres olimpiai bajnok immár tizenhét év óta eredményesen, politikamentesen vezeti a magyar olimpiai mozgalmat" - olvasható a dokumentumban.

A felhívás szerint "alig két évvel a 2008-as olimpiai játékok előtt hazánk hagyományaihoz méltó jó szereplés érdekében a magyar csapatnak egységben irányított felkészülésre és összefogásra, nem utolsósorban nyugalomra van szüksége."

{{keretes_cim}}

Ambrus Miklós, Balczó András, Buzánszky Jenő, Csollány Szilveszter, Csongrádi László, Dömötör Zoltán, Grosics Gyula, Igaly Diána, Ihász Kálmán, Kárpáti György, Konrád Ferenc, Konrád János, Kovács Antal, Kovács István, Kovácsi Aladár, Kósz Zoltán, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Steinmetz Barnabás, Szondy István, Varga János és Zsivótzky Gyula