Kizárhatja a FIFA Olaszországot?

Infostart
2006. július 12. 18:53
Akár a világbajnoki címet is elveheti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Olaszországtól, amennyiben bebizonyosodik, hogy az olasz védő, Marco Materazzi rasszista megjegyzést tett a francia Zinedine Zidane-ra, aki nem sokkal ezután mellkason fejelte őt.

A FIFA idén márciusban szigorította meg a rasszizmussal kapcsolatos szabályait. A szövetség vezető testülete előtt éppen egy Olaszországban játszó francia játékos, a világbajnokságon is szerepelt juventusos Lilian Thuram szólalt fel és sürgette a fajgyűlölet elleni lépéseket.

A FIFA ezt követően úgy döntött, hogy a jövőben súlyos szankciókkal sújtja azokat a csapatokat, melyek - és melyeknek szurkolótábora - bármilyen módon kapcsolatba hozható a rasszizmussal.

Mit mond a szabály?

A FIFA Fegyelmi szabályzatának 55. pontja kimondja, hogy amennyiben "egy adott csapathoz tartozóként azonosítható hivatalos személy vagy szurkoló diszkriminatív módon viselkedik", akkor bajnoki rendszerben zajló versengésben első alkalommal három, második alkalommal hat pont levonással kell sújtani, harmadik esetben pedig egy osztállyal lejjebb kell sorolni az érintett csapatot.

Azokon a mérkőzéseken, melyeken a csapatok nem pontokért versengenek (ilyen például a világbajnokság kieséses szakasza, így a döntő is), a vétkes csapatot kizárással lehet sújtani, az érintett szövetség FIFA-tagságát pedig két évre fel lehet függeszteni.

Blatter kemény fellépést sürgetett

Ez persze csupán lehetőség, ám ugyanezen az ülésen Sepp Blatter elnök kijelentette: "a rasszizmus túlságosan régóta károsítja az általunk olyannyira szeretett gyönyörű játékot. Most, hogy a kezünkben vannak az eszközök, a futballcsalád együtt harcolhat a rasszizmus és a kirekesztés ellen".

Az persze kevéssé valószínű, hogy az olasz csapatot megfosztják világbajnoki címétől, ugyanakkor a FIFA most valamilyen módon bebizonyíthatná, hogy komolyan veszi saját szabályait.