Tíz jelölt a világbajnokság aranylabdájára - képgaléria

InfoRádió / MTI
2006. július 6. 16:21
A németországi világbajnokság szervezőbizottsága nyilvánosságra hozta annak a tíz játékosnak a nevét, akiknek esélyük van a világbajnokság legjobb játékosának járó aranylabdára.

A listán négy olasz, három francia, két német és egy portugál található. Rövid összefoglaló a jelöltekről.

Gianluigi Buffon: az olaszok hálóőre az egyetlen kapus a listán, a világbajnokságon egyedül a csapattárs Zaccardo tudott a kapujába találni, hálója immár - a néhány perces ráadásokat nem számolva - 453 perce érintetlen. Esélyeit némileg csökkenti, hogy az előző vébén Oliver Kahn, a németek kapusa lett a legjobb játékos.

Fabio Cannavaro: az olaszok csapatkapitánya kihagyhatatlan a döntőbe jutott csapatból, valamennyi mérkőzést végigjátszott. Állandó védőtársa, Alessandro Nesta sérülése miatt a szokásosnál is nagyobb a felelőssége, hiszen folyamatosan változott partnere a belső védelemben. Cannavaro azonban eddig szinte hibátlanul teljesített, nem csak a földön, hanem - magasságát meghazudtolva - a beíveléseknél is.

Andrea Pirlo: a Milan középpályása lőtte az olasz csapat első gólját a világbajnokságon, és azóta is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. A németek ellen a mérkőzés embere volt, a 118. percben szögletet harcolt ki, majd utána gyönyörű gólpasszt adott Fabio Grossónak.

Gianluca Zambrotta: akárcsak Buffon és Cannavaro, ő is az olasz bundabotrányban leginkább érintett Juventus a játékosa. Zambrotta ezen, valamint kisebb sérülésén is túltette magát, és mind védekezésben, mind támadásban kiemelkedően teljesít: eddig két találatot szerzett, és számos góltól mentette meg csapatát. Ukrajna ellen az olasz válogatott legjobbja volt.

Zinedine Zidane

: akárcsak a francia csapat, ő is nehezen lendült játékba, egy mérkőzést ki is kellett hagynia sárga lapjai miatt. Spanyolország ellen már ő lőtte csapata harmadik gólját, Brazíliával szemben pedig legszebb napjaira emlézetetően játszott, egy percen belül csapta be esernyőcsellel Ronaldót és Ronaldinhót is. Portugália ellen magabiztosan értékesítette a döntőt érő tizenegyest.

Patrick Vieira: a franciák védekező középpályása túlzás nélkül világklasszis teljesítményt nyújt ezen a tornán, a korábban rá jellemző durvaságok nélkül. Togo és Spanyolország ellen csapata legjobbja volt, mindkétszer gólt szerzett és gólpasszt adott. A Thuram-Gallas-Vieira-Makelele francia belső védelem lenullázta a brazilok és a portugálok támadójátékát is.

Thierry Henry: A francia válogatott alapfelállásának egyetlen csatára, a nyolcéves világbajnoki góltalanság megtörője. Brazília ellen már a harmadik találatát szerezte, két újabb góllal akár a gólkirályi cím is elérhető a számára.

Michael Ballack: A német válogatott csapatkapitánya nem nyújt olyan kiemelkedő teljesítményt, mint négy évvel ezelőtt, eddig a kapuba sem sikerült betalálnia. Ennek ellenére a német támadások többsége rajta fut keresztul, és - noha ezúttal sem szerepelhet a vébé döntőjében - a bronzérem még bekerülhet a vitrinjébe.

Miroslav Klose: A német csapat első számú csatára - akárcsak 2002-ben - eddig öt találatot szerzett, amelyek közül az argentinok elleni egyenlítő gólja volt a legfontosabb. Gólkirályi címére legfeljebb Henry lehet veszélyes, ha a bronzmérkőzésen egyszer betalál a kapuba, 11. világbajnoki góljával utoléri edzőjét, Jürgen Klinsmannt.

Maniche: A játékos annak ellenére is ki tudott emelkedni csapatából, hogy a portugál középpályán olyan nagynevű társakat kellett kiszolgálnia, mint Figo, Deco és Cristiano Ronaldo. Legemlékezetesebb megmozdulása a hollandok elleni találata volt, és a franciák ellen is közel járt a gólszerzéshez.

A győztes személyét hétfőn teszi közzé a FIFA.