A tizenegyesölő portugál kapus kiejtette Angliát

Infostart
2006. július 1. 19:48
A portugál válogatott gólnélküli döntetlen után büntetőpárbajban 3-1-re legyőzte Angliát, ezzel bejutott a legjobb négy közé a németországi labdarúgó-világbajnokságon.

A mérkőzést mindkét csapat nagyon harciasan kezdte, de a lendület a félidő derekára alábbhagyott, igazi gólhelyzetet egyik fél sem tudott kialakítani az első 45 percben.
/>/>
/>/>

A folytatásban az angolok voltak aktívabbak, a bokasérülést szenvedett Beckham helyére beálló Lennon színt vitt a szigetországiak játékába. A 62. perctől átalakult mérkőzés képe: a Rooney kiállítása miatt tíz emberrel szereplő Eriksson-gárda védekezésre kényszerült, a portugálok óriási mezőnyfölényben futballoztak.
/>/>
/>/>Többször is veszélyeztettek, de az emberelőnyt nem tudták gólra váltani. A rendes játékidő gólnélküli döntetlennel ért véget, így következhetett a hosszabbítás.
/>/>
/>/>A ráadás első félidejében az angolok többször veszélyesen kontráztak a jobb szélen, amit elsősorban Lennon elfutásainak köszönhettek, ám a befejezés nem sikerült. A másik oldalon Cristiano Ronaldo lövése tűnt a legveszélyesebbnek az első 15 perc végén, de a labda elsüvített a kapu fölött.
/>/>
/>/>

{{keretes_cim}}

Sven-Göran Eriksson, Anglia szövetségi kapitánya: "Nem érdemeltünk vereséget, sajnálom a fiúkat. Fájdalmas a búcsú. Hiába gyakoroltunk, ismét a büntetőpárbaj lett a vesztünk."
/>
/>Luiz Felipe Scolari, a portugálok szakvezetője: "Lépésről lépésre haladunk, a következő mérkőzésen is kiharcolhatjuk a továbbjutást, és akkor vb-döntőt játszhatnánk."

A hosszabbítás második felének eleje igen mozgalmas volt. Az első percben Lennon egyéni akcióját akasztotta meg Nuno Valente egy gyönyörű becsúszással. Az angolok 11-est reklamáltak - hiába. A másik oldalon Postiga fejelte a bal felső sarokba Ronaldo ívelését, és már ünnepelt, amikor észrevette, hogy les miatt nem adta meg a gólt a játékvezető. Jöhettek a büntetők!
/>/>
/>/>A 11-eseket a portugálok kezdték. Sabrosa magabiztosan belőtte, Lampard büntetőjét viszont Ricardo kiütötte (0-1). A második párban Viana is hibázott, Hargreaves pedig egyenlített (1-1).
/>/>
/>/>

Petit következett, ő is a jobb kapufát találta el! Gerrard ugyanoda lőtte, ahová Lampard, Ricardo meg ugyanoda mozdult - ez sem ment be (1-1). Postiga magabiztos volt (1-2), Carragher lövését azonban megint kivédte Ricardo, méghozzá úgy, hogy a labda a kezéről a felső kapufára, onnan meg kifelé pattant.
/>/>

Az utolsó ember a luzitánoknál nem hibázott: Ronaldo könyörtelen volt(1-3), így Portugália 1966 után másodszor jutott az elődöntőbe, ellenfele szerdán a francia válogatott lesz a fináléba jutásért.