A németek sohasem veszítenek az orosz rulettben; jöhetnek az olaszok

InfoRádió / MTI
2006. július 1. 11:42
Berlinben óriási ünneplés kezdődött azután, hogy a házigazda német labdarúgó-válogatott a világbajnoki negyeddöntő büntetőpárbajában búcsúztatta Argentínát.

A Brandenburgi Kapu nyugati oldalán csaknem egymillió ember gyűlt össze, hogy óriáskivetítőkön figyelje, mi történik az Olimpiai Stadionban. Amikor Jens Lehmann, a német válogatott kapusa kivédte előbb Ayala, majd Cambiasso büntetőjét, és ezzel biztossá vált Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány együttesének továbbjutása, megkezdődött a fieszta.

A mulatságból a helyi biztonsági szolgálat is alaposan kivette a részét, legalábbis erre utal, hogy az egyébként erősen őrzött sajtóközpontba besurranó tolvajok több újságíró személyi számítógépét is ellopták, a teljes "menetfelszereléssel" együtt.

Így azután hajnali egy órakor hiába kezdték átvizsgálni a sajtósátorban még dolgozók táskáit, az ellopott gépek már nem kerültek elő.

A szombat reggel megjelenő német újságok egyenesen az orosz rulett királyának nevezik a német labdarúgó-válogatottat, utalva arra, hogy a péntekihez hasonló kiélezett szituációkban világbajnokságon soha nem hibázott.

1982. július 8-án minden idők egyik legizgalmasabb vébé-elődöntőjében Sevillában a németek 3-3-as mérkőzés után büntetőpárbajban győzték le Franciaországot, és végül Olaszország mögött ezüstérmesek lettek a tornán.

1986. június 21-én a mexikói vébén éppen a házigazdák elleni gólnélküli negyeddöntőt követő tizenegyesekkel jutottak tovább, és végül ismét ezüstérmesek lettek.

1990. július 4-én az olaszországi vébén az angolok elleni elődöntőben 1-1 után is jöhettek a büntetők, a párbaj szintén a németek sikerét hozta, majd nem sokkal később a világbajnoki cím is a Franz Beckenbauer vezette csapat birtokába került.

Legutóbb pedig pénteken az argentinok legyőzésekor derült ki, kötélből vannak a német futballisták idegei.

Egyesek szerint erre a tudományra az olaszok elleni elődöntőben is szükség lehet. Ugyanakkor azt mindenki elismeri, hogy Marcello Lippi szövetségi kapitány együttese roppant veszélyes és kiszámíthatatlan ellenfél, másfelől a német labdarúgásnak igencsak akad törlesztenivalója a következő ellenféllel szemben.

Idén tavasszal felkészülési összecsapáson Firenzében Olaszország 4-1-re nyert, és a németek akkori veresége kis híján Jürgen Klinsmann állásába került. A firenzei olasz siker egész Németországot sokkolta, ekkor láttak napvilágot azok a nyilatkozatok, amelyek szerint Podolskiék még a csoportküzdelmeket sem élik túl a világbajnokságon.

Klinsmann három hét alatt nemzeti hős lett hazájában, pedig korábban - éppen az említett firenzei veresége után - még az sem volt biztos, hogy folytathatja-e munkáját a válogatott élén. Az akkor mindenkivel - köztük a szervezőbizottság elnökével, Franz Beckenbauerrel is - rossz viszonyban lévő Klinsmann a felmérések szerint mostanra a legnépszerűbb németté vált hazájában.

Az olaszokkal szemben azonban nem csak a firenzei 1-4 miatt van adóssága Németországnak. A kommentárok az itáliai gárda elődöntőbe kerülésének pillanatában felidézték a németek számára oly fájó 1970-es mexikói világbajnokság elődöntőjét, ahol Olaszország hosszabbításban 4-3-ra verte Németországot, illetve az 1982-es világbajnokság döntőjét, amelyen a Paolo Rossi vezette kékek 3-1-re győzték le a németeket.

Focivébén 1982 óta nem játszott egymással a két együttes. Ugyanakkor az olaszok azt hangoztatják, hogy 1990-ben a hazájukban rendezett vébét a németek nyerték, a kölcsön pedig most visszajár.