Visszatér a harapott fülű bokszoló

InfoRádió / MTI
2006. június 29. 12:13
A profi boksz egyetlen négyszeres nehézsúlyú világbajnoka, Evander Holyfield csaknem két év szünet után ismét a kötelek közé lép. Ellenfele augusztus 19-én Dallasban a szintén amerikai Jeremy Bates lesz.

A 43 éves Holyfield 10 menetesre tervezett mérkőzést vív az NBA-beb szereplő Dallas Mavericks profi kosárlabdacsapatának csarnokában, az American Airlines Centerben.

"Nagyon fellelkesültem, hogy megint bokszolhatok" - jelentette ki a Holyfield, aki a 90-es években volt a királykategória egyik legnagyobb egyénisége. Többek között Mike Tysont is legyőzte, ráadásul kétszer is. Az emlékezetes 1997-es csatában botrányhős riválisa kiharapott egy darabot a füléből.

Holyfield 2000-ig tartozott a legjobbak közé, akkor lett negyedszer is világbajnok, a folytatásban azonban már csak kudarc várt rá: utolsó három meccsét elveszítette.

Különösen kínos véget ért 2004-es, eddigi utolsó fellépése, amikor Larry Donaldtől akkora verést kapott, hogy a látottak nyomán New York állam sportbizottsága egészségügyi indokokra hivatkozva eltiltotta az ökölvívástól.

Az öregedő bajnok azonban azóta is harcolt a visszatérés lehetőségéért, ez most augusztusban valóra válhat, miután Texas állam illetékesei megadták neki a meccsengedélyt.

Holyfield - aki eddigi 48 mérkőzéséből 38-at nyert meg, és 2 döntetlen mellett 8-szor kapott ki - egy kevéssé ismert öklözővel küzd meg: a 32 éves Bates (mérlege 21 győzelem, 11 vereség, 1 döntetlen) jelentős sikert nem aratott, a nevesebb nehézsúlyúakkal - így Kirk Johnsonnal, Brian Muntóval, Ray Austinnal - vívott meccseket kivétel nélkül elveszítette.