Inforádió

Meghallgatom Élő adás

15 gól, ami megrengette a világot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Ghána elleni nyolcaddöntő 5. percében Ronaldo megszerezte a vezetést Brazíliának, ezzel minden idők legeredményesebb világbajnoki góllövője lett. A korábbi csúcstartó a német Gerd Müller volt. Ronaldo nyolc évvel és 11 nappal első világbajnoki gólja után döntötte meg a \"nemzet bombázójának\" csúcsát. Visszatekintésünkben felidézzük a 15 - immáron történelmi - gólt.
1. gól: 1998. június 16. Brazília-Marokkó: 3-0 (csoportmérkőzés, 9. perc)

Bár már világbajnoknak vallhatta magát (holott az 1994-es amerikai világbajnokságon nem lépett pályára), Ronaldónak így is a második csoportmérkőzésig kellett várnia első góljára.

2. és 3. gól: 1998. június 27. Brazília-Chile: 4-1 (csoportmérkőzés, 45. és 70.perc)

Ronaldo második gólját 11-esből szerezte Chile ellen - ez volt a brazil válogatott harmadik találata a mérkőzésen. Az akkor 20 éves zseni csapata negyedik, egyben önmaga harmadik gólját egy akkor már védjegyének számító villámgyors vágta végén szerezte.

4. gól: 1998. július 7. Brazília - Hollandia 1-1 (elődöntő, tizenegyesekkel 4-2, 46. perc)
A franciaországi világbajnokságon Ronaldo negyedik és egyben utolsó gólja hasonlított a többihez: a Hollandia elleni elődöntőn becsapta Frank de Boer-t, majd ellőtte a labdát Edwin van der Sar alatt.

5. gól: 2002. június 3. Brazília - Törökország: 2-1 (csoportmérkőzés, 50. perc)
A 2002-es japán-dél-koreai közös rendezésű világbajnokság előtt sokan kételkedtek abban (miként idén is), hogy Ronaldo képes lesz kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Akkor azonban nem súlyproblémákkal, hanem súlyos térdsérülésekkel küszködött. Ronaldo azonban csattanós választ adott: a Törökország elleni, emlékezetes mérkőzésen ő szerezte a brazilok egyenlítő gólját.

6. gól: 2002. június 8. Brazília - Kína: 4-0 (csoportmérkőzés, 55.perc)
Szokás szerint Cafú ment el a jobbszélen, majd megtalálta Ronaldót, aki kényelmesen berúgta azt a kínai kapus mellett.

7. és 8. gól: 2002. június 13. Brazília - Costa Rica: 5 - 2 (csoportmérkőzés 10. és 13. perc)
Ronaldo gyakorlatilag negyed óra alatt eldöntötte a mérkőzést, miután előbb Edílson passzából, majd szöglet után volt eredményes.


Megvan az első a vébédöntőn - 2002 (fotó: fifaworldcup.com)
9. gól: 2002. június 17. Brazília - Belgium: 2-0 (87. perc)

A brazilok egészen a mérkőzés végéig képtelenek voltak bebiztosítani győzelmüket a nehéz ellenfélnek bizonyuló belgák ellen, mígnem a 87. percben Kleberson ment el a jobb oldalon, beadását Ronaldo kényelmesen lekezelhette, majd megszerezhette 9. találatát.

10. gól: 2002. június 26. Brazília - Törökország: 1-0 (elődöntő, 49. perc)
Az elődöntőben ismét összekerült Brazília és Törökország és csakúgy, mint a csoportmérkőzésen, Ronaldo ezúttal is megkeserítette a törökök életét. Akkor az egyenlítő gólt szerezte, míg az elődöntőben az ő góljával verték a torna egyik meglepetéscsapatát.

11. és 12. gól: 2002. június 30. Brazília - Németország: 2-0 (döntő, 67. és 79. perc)
Alighanem Ronaldo pályafutásának egyik csúcsa: a brazil csatár szerezte a négy évvel ezelőtti világbajnoki döntő mindkét gólját. Bár az első találatban benne volt Kahn kapus is, hiszen a Rivaldo lövése után kipattant labdát vágta be Ronaldo. Második gólja pedig bebiztosította a brazil válogatott ötödik (önmaga második) világbajnoki címét.

13. és 14 gól: 2006. június 22. Brazília - Japán: 4-1 (csoportmérkőzés, 46. és 81. perc)

Ronaldo első góljára a németországi világbajnokságon a Japán elleni mérkőzés 46. percéig kellett várni. Addigra már talán csak egyetlen ember bízott benne igazán: nagy szerencséjére ez Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány volt. Ronaldo a távol-keletiek elleni meccsen beállította a német Gerd Müller 14 gólos világbajnoki rekordját.

14. gól: 2006. június 27. Brazília - Ghána: 3-0 (nyolcaddöntő, 5. perc)
Az egyenes kieséses szakaszban szerzett góljával Ronaldo ismét régi önmagát idézte: Kaká mesteri passzával kilépett a ghánai védők közül, elfektette a kapust, majd a hálóba passzolt.

És mit szól mindehhez a trónról letaszított német Gerd Müller? A két világbajnokságon (1970 és 1974) 14 gólt szerző csatár szerint Brazíliának szüksége van Ronaldóra, hiszen nincs nála gyorsabb csatáruk. "Az első két meccsen nem volt a legjobb formában, de Japán ellen legalább öt gólt rúghatott volna" - fogalmazott a volt csúcstartó.