Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ronaldo minden idők legeredményesebb világbajnoki gólszerzője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brazil Ronaldo lett minden idők legeredményesebb világbajnoki gólszerzője, miután a Ghána elleni nyolcaddöntő 5. percében bevette az afrikai csapat kapuját. Ronaldo ezzel megelőzte a 14 gólos német Gerd Müllert.

A Brazília-Ghána mérkőzés 5. perce futballtörténelmet hozott: egy kiugratást követően Ronaldo indult meg a kapu felé, majd az afrikai kapust kicselezve a hálóba lőtt. Az utóbbi hetekben (is) rengeteget kritizált brazil zseni ezzel 15. gólját szerezte a világbajnokságokon, így már egyedül tartja a rekordot.

1994: kerettagként világbajnok

A 96-szoros válogatott Ronaldo 1994. márciusában szerepelt először a dél-amerikai csapatban, az ősi rivális argentínok ellen. A bemutatkozás olyannyira jól sikerült, hogy az akkor még csak 17 éves játékost Carlos Alberto Parreira magával vitte az amerikai világbajnokságra. Bár Ronaldo nem lépett pályára, kerettagként mégis világbajnoknak vallhatta magát.


1998: furcsa betegség és ezüstérem


Négy évvel később Franciaországban már a csapat egyik legnagyobb sztárja volt és egészen a döntőig kitűnően játszott, ám a futballtörténelem egyik legkülönösebb napjának reggelén váratlanul rosszul lett.

Talán sosem derül ki, hogy mi volt pontosan a baja, és miért lépett mégis pályára a döntőn, ám ott volt, a házigazda franciák 3-0-ra nyertek, Ronaldo pedig ezüstérmes lett.

2002: visszatérve káprázatos teljesítmény


Kaká, Ronaldo és Adriano
(fotó: fifaworldcup.com)

Négy évvel - és két hosszú sérüléssel - később a Real Madridba igazolt, a brazil válogatott akkori szövetségi kapitánya, Luis Felipe Scolari pedig vállalta a rizikót és behívta a 2002-es világbajnokságra készülő csapatba.

Ronaldo fényesen igazolta a jelenleg a portugál válogatottat irányító mester döntését és hét meccsen nyolc gólt lőve nemcsak világbajnok, de gólkirály is lett.

2006: kritikák után csúcsbeállítás

Az idei világbajnokság előtt rengeteg kritika érte rossz formája és túlsúlya miatt. Ám ismét szerencséje volt, hiszen 1994-es mentora, az időközben ismét brazil kapitánnyá kinevezett Carlos Alberto Parreira bízott benne és akkor is játszatta, amikor talán mindenki más kivette volna a csapatból.

Ronaldo pedig egyre jobb formába lendült és a japánoknak rúgott két góllal beállította Gerd Müller 14 gólos rekodrját, a ghánaiak ellen pedig ismét betalált, amivel minden idők legeredményesebb világbajnoki góllövője lett.