Emlékezetes csata után Portugália jutott a negyeddöntőbe

Infostart
2006. június 25. 23:00
A világbajnokság legjobb, legizgalmasabb, legkeményebb mérkőzésén Portugália 9 emberrel 1-0-ra legyőzte Hollandiát és bejutott a labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjébe. A luzitánok gólját Maniche szerezte.

Rögtön a mérkőzés elején egymásnak estek a csapatok: Van Bommel 20 méteres lövése vezette be a meccset, majd nem sokkal később Robben, Van Persie majd Van Bronchorst veszélyeztetett. A portugáloknál elsősorban Cristiano Ronaldo gyors megugrásai jelentettek izgalmat.

A mérkőzés képe a 23. percben változott meg. Ekkor egy portugál támadás végén Deco adta be jobbról a labdát, Pauleta vette le és tette Maniche elé, aki tolt egyet rajta, majd a vetődő Van der Sar mellett a kapu bal oldalába bombázott.

A gól meglepő módon a portugálok támadókedvét erősítette meg. Maniche 25 méteres lövése, majd Deco emelése épp csak elkerülte a holland kaput. A portugál csapat világbajnok kapitányának, Scolarinak az első félóra végén kellett először "belenyúlnia" a mérkőzésbe: C. Ronaldo nem tudta vállalni tovább a játékot, helyére Sabrosa állt be. A Manchaster United sztárját még a találkozó elején Boulahrouz talpalta combon.

A félidő végén kis híján kétgólosra nőtt a portugál előny: Sabrosa cselezett a bal oldalon, két védő között középre passzolt, és Pauleta 5 méterről lőtt, Van der Sar óriási bravúrral hárított. Az ellentámadás során Costinha kezezésért megkapta a második sárga lapját, így a második félidőt 10 emberrel kezdte Portugália.

A világbajnok mester taktikázott jobban

Scolari mester bátor húzással indította a második játékrészt: lehozta egyetlen csatárát, így a portugálok 3 irányítójátékossal, de vérbeli csatár nélkül indultak a félidőnek. S hogy a brazil edző nem döntött rosszul azt jelezte Cocu, aki alig két perc játék után közelről szétbombázta a felsőlécet.

A hollandok támadásban maradtak: Van Bommel többet lőtt ebben az időszakban kapura, mint Barcelonában az egész szezonban. Van Persie és Robben többször is zavarba hozta a portugál védelmet, de Ricardo kapuja érintetlen maradt. Ahogy fogyott az idő egyre több volt a szándékos, durva belépő. A 62. percben a létszámot tekintve egyenlített Hollandia: Bolahrouz arcon könyökölte Figót, így őt is kiállította Ivanov bíró. Negyedóra elteltével a portugálok "kiskarmestere" is megkapta második sárgalapját, így a portugálok 9 emberrel fejezték be a találkozót.

Mindkét kapitány kockáztatott a hajrában: Scolari lehozta Figót, hogy a gyorsabb, agresszívabb Tiagóval erősítse csapatát, míg a holland kapitány, Van Basten védőjátékost áldozott: Cocu helyére Vennegoor of Hesselink érkezett. Ekkor már 4 csatár és 4 középpályás rohamozta a portugál kaput - hiába.

A rendkívüli iramú találkozón Ivanov bíró 6 perc hosszabbítást rendelt el a rengeteg kakaskodás, a kiállítások és a sok sérülés miatt. S hogy a hosszabbítás se teljen eseménytelenül arról a kontrázó portugálok gondoskodtak. Először Tiago lódult meg, az ő buktatásáért Van Bronckhorstot állította ki a bíró, majd Petit szórakozta el a mérkőzés legnagyobb helyzetét: egyedül tört kapura, de spiccel 6 méterről ügyetlenül mellé lőtt.

Ivanov játékvezető 16 sárga és 4 piros lapot osztott ki a meccsen. A győztes portugáloknál 2 kiállítás és 9 sárga lap volt, míg a hollandok 2 piros és 7 sárga lappal fejezték be az ütközetet.

Portugália megőrizte minimális előnyét, de ezért a győzelemért hatalmas áldozatokat hozott: 2 kulcsjátékosát, az irányító Decót és a védekező középpályás Costinhát kiállították, míg C. Ronaldo megsérült. Nélkülük pedig nehéz dolguk lesz Figóéknak szombaton délután 5 órakor Anglia ellen.