eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Erwin Rommelről nevezték el a csapat kabaláját

A japánok nem hajlandóak megváltoztatni kabalaállatuk nevét, hiszen a Rommel névre hallgató kutya már többször is szerencsét hozott a labdarúgó-válogatottnak.

Hosszú évek óta van velünk, és a szurkolónak is sokat jelent - nyilatkozta Tesima Hideto, a japánok PR-igazgatója.

A kabalaállatban való hitet erősíti, hogy a japán válogatott eddig 18 mérkőzés előtt találkozott szerencsehozójával és egyszer sem kapott ki, ugyanakkor az ausztrálok elleni 3-1-es vereség előtt a csapat nem látta a kutyát.

A tízéves kutya a japán drukkereknek is nagy kedvence.

A névadó

Erwin Rommel (1891-1944) a második világháborúban tábornoki, majd tábornagyi rangban szolgált a német hadseregben. A Wehrmacht 1940-es nyugat-európai hadjáratában mint a 7. páncéloshadosztály parancsnoka vett részt.

Hitler őt nevezte ki az olaszok kérésére 1940 végén Líbiába küldött Deutches Afrika Korps (Német Afrika Hadtest) parancsnokává.

Rommel Afrikában is megtartotta nehezen kiismerhető és agresszív harcmodorát, ennek köszönhetően kapta a Sivatagi Róka nevet az angoloktól.

Számos győzelem és néhány kudarc után az Afrika Hadtest 1942 végén vereséget szenvedett a nagy erőfölényben lévő brit csapatoktól Egyiptomban, a második el-alameini csatában, ami után a csapatok visszavonultak Tunéziába.

Itt már nem Rommel volt az egység parancsnoka, mert Hitler visszarendelte Európába, ahol a nyugati hadszíntér parancsnoka lett.

A parancsnok nem tudta visszaverni az ismét csak nagy erőfölényben lévő angolszász csapatok normandiai partraszállását, majd egy légitámadásban súlyosan megsérült.

Noha a történészek szerint nem vett részt a Hitler-elleni összeesküvésben, a Führer rá is gyanakodott, így választás elé állította: vagy öngyilkos lesz, vagy hadbíróság elé állítják. Az előbbit választotta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×