Erwin Rommelről nevezték el a csapat kabaláját

InfoRádió / MTI
2006. június 14. 09:27
A japánok nem hajlandóak megváltoztatni kabalaállatuk nevét, hiszen a Rommel névre hallgató kutya már többször is szerencsét hozott a labdarúgó-válogatottnak.

Hosszú évek óta van velünk, és a szurkolónak is sokat jelent - nyilatkozta Tesima Hideto, a japánok PR-igazgatója.

A kabalaállatban való hitet erősíti, hogy a japán válogatott eddig 18 mérkőzés előtt találkozott szerencsehozójával és egyszer sem kapott ki, ugyanakkor az ausztrálok elleni 3-1-es vereség előtt a csapat nem látta a kutyát.

A tízéves kutya a japán drukkereknek is nagy kedvence.

A névadó

Erwin Rommel (1891-1944) a második világháborúban tábornoki, majd tábornagyi rangban szolgált a német hadseregben. A Wehrmacht 1940-es nyugat-európai hadjáratában mint a 7. páncéloshadosztály parancsnoka vett részt.

Hitler őt nevezte ki az olaszok kérésére 1940 végén Líbiába küldött Deutches Afrika Korps (Német Afrika Hadtest) parancsnokává.

Rommel Afrikában is megtartotta nehezen kiismerhető és agresszív harcmodorát, ennek köszönhetően kapta a Sivatagi Róka nevet az angoloktól.

Számos győzelem és néhány kudarc után az Afrika Hadtest 1942 végén vereséget szenvedett a nagy erőfölényben lévő brit csapatoktól Egyiptomban, a második el-alameini csatában, ami után a csapatok visszavonultak Tunéziába.

Itt már nem Rommel volt az egység parancsnoka, mert Hitler visszarendelte Európába, ahol a nyugati hadszíntér parancsnoka lett.

A parancsnok nem tudta visszaverni az ismét csak nagy erőfölényben lévő angolszász csapatok normandiai partraszállását, majd egy légitámadásban súlyosan megsérült.

Noha a történészek szerint nem vett részt a Hitler-elleni összeesküvésben, a Führer rá is gyanakodott, így választás elé állította: vagy öngyilkos lesz, vagy hadbíróság elé állítják. Az előbbit választotta.