Vébé-serleg: az elsőt ellopták, már csak másolat jár

InfoRádió / MTI
2006. június 6. 06:05
A labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36 centiméter magas serlegért csatáznak. A tízmillió dollár értékű ereklyét 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette.

Először a 2006-os németországi torna szervezőbizottságának elnöke, Franz Beckenbauer emelhette magasba a kupát az 1974-ben világbajnoki címet szerzett német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitó mérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, egyébként a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik.

A győztes válogatott egy 50 ezer dollár értékű másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét rávésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

Jules Rimet Kupa: volt, nincs

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet Kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes négy évig birtokolhatott.

Brazília harmadik világbajnoki sikere, az 1970-es mexikói világbajnokság után végleg megkapta a Rimet Kupát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig.

Huszonhárom évvel ezelőtt viszont ismeretlen tettesek ellopták, és azóta sem került elő.