Szigorított bíráskodás - magyarok nélkül

InfoRádió / MTI
2006. június 6. 11:51
Először működnek közre állandó játékvezetői hármasok a labdarúgó-világbajnokságon. A nemzetközi szövetség (FIFA) azt reméli a döntéstől, hogy kevesebb lesz a tévedés, valamint a kommunikációs probléma a játékvezetők és partjelzőik között.

A bíróknak és asszisztenseiknek több elméleti és fizikai tesztet kellett teljesíteniük és csak a legjobb eredményt elérők lehetnek ott a vb-n.

Szintén újítás a korábbi tornákhoz képest, hogy minden játékvezetőnek három asszisztenst kellett megneveznie és csak az a sípmester kap feladatot a világbajnokságon, akinek legalább két segítője is megfelelt a FIFA által támasztott követelményének.

Az új rendszer legnagyobb vesztese a legjobb spanyol játékvezető, Enrique Mejuto Gonzalez és a német Herbert Fahndel - aki Markus Merk mögött második a német játékvezetők rangsorában -, mindketten azért maradtak le a tornáról, mert csak egy segítőjük felelt meg a felmérések során.

Más okból hiányzik az olasz Massimo de Santis. A bíró ellen ügyészségi vizsgálat folyik a hazájában kitört fogadási botrány miatt.

A legbalszerencsésebb játékvezető a jamaicai Peter Prendergast, aki Németországban futóedzés közben szenvedett térdsérülést és emiatt kellett hazautaznia.

Magyarországról sem bíró, sem partjelző nem utazik a világbajnokságra.