eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A rasszistákat kizárják a foci-vb-ről

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság valamennyi mérkőzésén küzdeni kíván a bőrszín vagy származás alapján történő megkülönböztetés ellen; a negyeddöntők napját, június 30-át és július 1-jét antirasszista napokká nyilvánította.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 32-es döntőbe jutott válogatottak valamennyi tagjával egy nyilatkozatot írat alá, amelyben a résztvevők vállalják, hogy sportszerűen küzdenek és mindent megtesznek a rasszizmus visszaszorításáért.

Valamennyi vb-meccs előtt a stadionok kapujának kinyitása után a kezdőkörben a találkozók kezdetéig a torna mottója - A világ látogatóban a barátoknál - mellett a "Mondj nemet a rasszizmusra!" is olvasható lesz.

A FIFA ezenkívül külön reklámidőt vásárolt, így közvetlenül a kezdés előtt valamennyi televíziós csatornán látható lesz egy rasszizmus-ellenes hirdetés.

Az antirasszista napokon további "akciók" várhatók, ezekről azonban egyelőre nem árult el részleteket a nemzetközi futballszervezet.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a sportszerűség érdekében minden résztvevővel, játékossal és sportvezetővel elfogadtatta: sem ő, sem a családtagjai nem vesznek részt semmilyen szerencsejátékban.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke elmondta: minden válogatottat az első vb-meccse előtt felkeresi a szövetség munkatársa és elkéri a nyilatkozatokat, illetve kiegészítő információkkal látja el a csapatokat.

A mérkőzéseken csak az vehet részt, aki aláírta a dokumentumot.

A sportvezető hozzátette: a világbajnokság érvényes fegyelmi szabályzata lehetőséget biztosít arra, hogy ha az aláírók közül valaki rasszista megnyilvánulásokkal provokálja ellenfelét, akkor csapatát pontlevonással vagy kizárással büntessék.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×