Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rasszistákat kizárják a foci-vb-ről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság valamennyi mérkőzésén küzdeni kíván a bőrszín vagy származás alapján történő megkülönböztetés ellen; a negyeddöntők napját, június 30-át és július 1-jét antirasszista napokká nyilvánította.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 32-es döntőbe jutott válogatottak valamennyi tagjával egy nyilatkozatot írat alá, amelyben a résztvevők vállalják, hogy sportszerűen küzdenek és mindent megtesznek a rasszizmus visszaszorításáért.

Valamennyi vb-meccs előtt a stadionok kapujának kinyitása után a kezdőkörben a találkozók kezdetéig a torna mottója - A világ látogatóban a barátoknál - mellett a "Mondj nemet a rasszizmusra!" is olvasható lesz.

A FIFA ezenkívül külön reklámidőt vásárolt, így közvetlenül a kezdés előtt valamennyi televíziós csatornán látható lesz egy rasszizmus-ellenes hirdetés.

Az antirasszista napokon további "akciók" várhatók, ezekről azonban egyelőre nem árult el részleteket a nemzetközi futballszervezet.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a sportszerűség érdekében minden résztvevővel, játékossal és sportvezetővel elfogadtatta: sem ő, sem a családtagjai nem vesznek részt semmilyen szerencsejátékban.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke elmondta: minden válogatottat az első vb-meccse előtt felkeresi a szövetség munkatársa és elkéri a nyilatkozatokat, illetve kiegészítő információkkal látja el a csapatokat.

A mérkőzéseken csak az vehet részt, aki aláírta a dokumentumot.

A sportvezető hozzátette: a világbajnokság érvényes fegyelmi szabályzata lehetőséget biztosít arra, hogy ha az aláírók közül valaki rasszista megnyilvánulásokkal provokálja ellenfelét, akkor csapatát pontlevonással vagy kizárással büntessék.