Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százforintos órabérért gyártják Beckham cipőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azzal vádolják a világ legnagyobb sportszergyártóit, hogy számos olyan külföldi üzemben dolgoztatnak, ahol a dolgozóktól megtagadják az alapvető munkavállalói jogokat és a tisztességes fizetést.

A németországi labdarúgó-világbajnokság elé időzítve tette közzé jelentését az Oxfam nevű szervezet, amely világszerte küzd a munkavállalói jogokért.

A beszámoló szerint az olyan vállalatok, mint a Nike, az Adidas, a Puma és a Fila olyan fejlődő országbeli alvállalkozókat foglalkoztatnak, amelyek megengedhetetlenül hosszan dolgoztatják többnyire női munkásaikat arcpirítóan alacsony bérért, és elbocsátják, akik tiltakoznak ez ellen.

Az alapítvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a világbajnokság előtt megnő a kereslet a sportszerekre, mezekre és más kellékekre, és ez tovább rontja az amúgy is felháborító helyzetben lévő munkások körülményeit.

Van javulás, de csekély

A jelentés elismeri, hogy néhány cég tett lépéseket a helyzet javítása érdekében, a Nike például az 1998-as 52 százalékkal szemben ma már cipőinek csak 38 százalékát gyártatja olyan országokban, ahol nincs szervezkedési szabadság.

Az Oxfam ugyanakkor kevesli az eredményeket, az Adidas Predator Pulse márkanevű cipője - ebben játszik többek között David Beckham - például egy olyan üzemben készül, ahol átszámolva mintegy 100 forintos órabérért dolgoznak, és nemrég 30 dolgozót küldtek el, mert részt vettek egy törvényes sztrájkban.

Egy másik indonéziai sportszergyártó üzemben arra kényszerítik a munkásokat, hogy reggel héttől este tizenegyig megállás nélkül dolgozzanak.