Veszélybe kerülhet az olasz világbajnoki szereplés

Infostart
2006. május 22. 17:54
Pénzügyileg és erkölcsileg is súlyos az olasz bundabotrány hatása, amely a válogatott világbajnoki szereplését is veszélybe sodorhatja - mondta az InfoRádiónak Giancarlo Galavotti, a Gazzetta Dello Sport londoni tudósítója.

A botrány akkor pattant ki, amikor az olasz lapok publikálták Luciano Moggi, a Juventus volt menedzsere és magasrangú futballvezetők telefonbeszélgetéseit.

Ezek szerint a sportvezető több meccsen maga választott bírót, és a végeredményt is meghatározta.

A botránynak súlyos hatása van a Juventus-részvénytulajdonosokra is, akik közül sokan drukkerek és kisbefektetők egyben.

Veszteséges befektetés

Giancarlo Galavotti szerint egyebek mellett a futball által termelt pénzek miatt súlyos a botrány hatása.

Sokat vesztettek azok a cégek, amelyek pénzt fektettek az olasz klubokba, az olasz márkanevekbe, mások kétszer is meg fogják gondolni, hogy az olasz futballba invesztáljanak - hangsúlyozta a Gazzetta dello Sport munkatársa.

Mi lesz a válogatottal?

A sportújságíró szerint a botrány miatt az olasz futballválogatott világbajnoki szereplése is veszélybe kerülhet.

Lényegében még mindig nem tudni, hogy Marcello Lippi lesz-e az olasz válogatott edzője a vb-n, vagy hogy ott lesz-e a csapatban Gianluigi Buffon és Fabio Carnavaro. Velük szemben még mindig vizsgálat folyik.

Giancarlo Galavotti úgy vélte: az edző különösen kényes helyzetben van, mert a fia alkalmazottja annak az ügynökségnek, amelyet Luciano Moggi, a Juventus igazgatója irányított.

A fiúval kapcsolatban felmerült, hogy Moggi ügynöksége rajta keresztül próbált bejuttatni játékosokat a nemzeti válogatottba, és olyanokat mondott játékosoknak, hogy "csatlakozzatok hozzánk, és akkor apám betesz a válogatottba".

Ha ez igaznak bizonyul, akkor Lippinek le kell mondania. Eddig már lemondott az olasz labdarúgó szövetsége elnöke is, és úgy megyünk a világbajnokságra, hogy nem lesz mögöttünk politikai erő, amely képviselhetné az érdekeinket, ha ott bármi történne - tette hozzá a Gazzetta dello Sport londoni tudósítója.

Rendszerváltásra lenne szükség

A szakíró kitért arra, hogy az ügy a szurkolók hangulatát is negatívan befolyásolja, hiszen nem feltétlenül hihetnek annak, amit a pályán látnak.

Az újságíró szerint egyes híresztelésekkel szemben nem törlik majd a következő idényt Olaszországban, de teljesen át kell szervezni az olasz futballt.

Olyan ez, mint amikor egy ország radikális rendszerváltáson megy át. Ennek során esetleg a Serie A-ban húszról tizenötre, vagy még kevesebbre kell csökkenteni a klubok számát, de fontos, hogy az üzenet mindenki számára érthető legyen - hangsúlyozta Giancarlo Galavotti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást