eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Idén is elbukott a Győr nemzetközi kupadöntőjében

Ismét elbukta nemzetközi kupadöntőjét a Győr. A biztató első meccs (25-25) után Görbicz Anitáék betliztek a női kézilabda KEK döntőjének hazai visszavágóján, a Cornexi elleni tavalyi hatalmas EHF Kupa-döntőbeli pofon után ezúttal 26-23-ra kaptak ki a szerb-montenegrói Podgoricát. A Győr még soha nem nyert európai kupát.

A kedvező előjelek ellenére idegesen kezdett a hazai csapat, míg a "minden mindegy" alapon támadó vendégek 4-2-re elhúztak úgy, hogy eleinte nem hibáztak támadásban.

Aztán Görbicz Anita - aki hétfőn tudta meg, hogy a 2005-ös teljesítménye alapján a világ legjobb női játékosának választották - gyorsan duplázott és egyenlített.

A horvátok továbbra is bátran játszottak, még emberhátrányban is betaláltak, ráadásul kétszer (!), ennek nyomán pedig a hazai oldalon kapust kellett cserélni: Petróczi Viktória helyett a visszavonulása után a KEK-döntőre "reaktivált" Farkas Andrea állt be.

A 17. percben már 9-5-re vezetett a Podgorica. Hullámvölgyben volt a Győr, egyszerűen semmi sem sikerült a vendéglátóknak ebben a szakaszban, a kapufáról is többször kifelé pattant a labda, Görbicz pedig büntetőt rontott.

A Buducnost szenzációsan védekezett, a magyar csapat játékosait olyan lövésekbe kényszerítette bele, amelyek vagy a kapusban haltak el vagy pedig mellé mentek.

Róth Kálmán vezetőedző cserékkel próbált frissíteni, majd a 21. percben, 5-10-nél időt kért.

Ez a húzás bejött, hiszen emberhátrányban nem nőtt a különbség, azonos létszám mellett pedig közelebb férkőzött a magyar bajnok (7-10). Egyre durvábbá vált a mérkőzés, a norvég bírók egyre több kiállítást ítéltek mindkét gárda ellen.

A gyenge napot kifogó Mörtel Renáta hétméterest hibázott, majd még két újabb átlövése után sem került a hálóba a labda, így közvetlenül a szünet előtt négygólosra hízott a Podgorica előnye. (Egy hete 12-7-re vezetett a félidőben a szerb-montenegrói rivális.)

A folytatásban is idegesen játszott a Győr, kimaradt egy újabb emberelőny, miközben a horvátok 18-12-re vezettek már Dmitrieva révén a 38. percben. Hihetetlenül enerváltan játszott a fáradt hazai gárda, ám fogcsikorgatva küzdött.

Mindenki egy fantasztikus hajrában bízott, leszámítva a közel 200 fős vendég szurkolósereget.

Petróczi - mihelyst visszaállt a kapuba - több lövést is megfogott, ám a társak elől változatlanul pontatlanok voltak, így nem csökkent a különbség.

A Podgorica hat percen át nem talált be (15-18), ám két gyors gól után megint elúszni látszott a siker. A horvátok lelkesek voltak, megérezték, hogy idegenben tudják megszerezni a trófeát. Állandósult a jelentős Buducnost-előny.

Tíz perccel a vége előtt, 18-24-nél Róth Kálmán időt kért, és utolsó rohamra kérte tanítványait. A hajrában sem állt össze a magyar bajnok, szinte csak Görbicz jelentett veszélyt az ellenfél kapujára, a többiek alig mertek próbálkozni.

20-24-nél emberhátrányban kétszer találtak be a vendégek. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a hazai csapat ezúttal nem nyerhet.

A Győr - amely 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és tavaly bukott el döntőt, mégpedig az EHF Kupában - ebben a szezonban parádézott: megnyerte a Magyar Kupát és a bajnokságot, illetve fináléba jutott a KEK-ben.

Tavaly hasonló volt a forgatókönyv, akkor a magyar bajnoki és kupaarany mellé az EHF Kupa-döntőjében állt jól a Cornexi ellen az ETO, ám a székesfehérvári visszavágón súlyos vereséget szenvedett, és így nem tudott triplázni.

A KEK-et eddig háromszor nyerte magyar csapat: 1978-ban az FTC, 1981-ben a Bp. Spartacus, 1995-ben pedig a Dunaferr.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×