Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén is elbukott a Győr nemzetközi kupadöntőjében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét elbukta nemzetközi kupadöntőjét a Győr. A biztató első meccs (25-25) után Görbicz Anitáék betliztek a női kézilabda KEK döntőjének hazai visszavágóján, a Cornexi elleni tavalyi hatalmas EHF Kupa-döntőbeli pofon után ezúttal 26-23-ra kaptak ki a szerb-montenegrói Podgoricát. A Győr még soha nem nyert európai kupát.

A kedvező előjelek ellenére idegesen kezdett a hazai csapat, míg a "minden mindegy" alapon támadó vendégek 4-2-re elhúztak úgy, hogy eleinte nem hibáztak támadásban.

Aztán Görbicz Anita - aki hétfőn tudta meg, hogy a 2005-ös teljesítménye alapján a világ legjobb női játékosának választották - gyorsan duplázott és egyenlített.

A horvátok továbbra is bátran játszottak, még emberhátrányban is betaláltak, ráadásul kétszer (!), ennek nyomán pedig a hazai oldalon kapust kellett cserélni: Petróczi Viktória helyett a visszavonulása után a KEK-döntőre "reaktivált" Farkas Andrea állt be.

A 17. percben már 9-5-re vezetett a Podgorica. Hullámvölgyben volt a Győr, egyszerűen semmi sem sikerült a vendéglátóknak ebben a szakaszban, a kapufáról is többször kifelé pattant a labda, Görbicz pedig büntetőt rontott.

A Buducnost szenzációsan védekezett, a magyar csapat játékosait olyan lövésekbe kényszerítette bele, amelyek vagy a kapusban haltak el vagy pedig mellé mentek.

Róth Kálmán vezetőedző cserékkel próbált frissíteni, majd a 21. percben, 5-10-nél időt kért.

Ez a húzás bejött, hiszen emberhátrányban nem nőtt a különbség, azonos létszám mellett pedig közelebb férkőzött a magyar bajnok (7-10). Egyre durvábbá vált a mérkőzés, a norvég bírók egyre több kiállítást ítéltek mindkét gárda ellen.

A gyenge napot kifogó Mörtel Renáta hétméterest hibázott, majd még két újabb átlövése után sem került a hálóba a labda, így közvetlenül a szünet előtt négygólosra hízott a Podgorica előnye. (Egy hete 12-7-re vezetett a félidőben a szerb-montenegrói rivális.)

A folytatásban is idegesen játszott a Győr, kimaradt egy újabb emberelőny, miközben a horvátok 18-12-re vezettek már Dmitrieva révén a 38. percben. Hihetetlenül enerváltan játszott a fáradt hazai gárda, ám fogcsikorgatva küzdött.

Mindenki egy fantasztikus hajrában bízott, leszámítva a közel 200 fős vendég szurkolósereget.

Petróczi - mihelyst visszaállt a kapuba - több lövést is megfogott, ám a társak elől változatlanul pontatlanok voltak, így nem csökkent a különbség.

A Podgorica hat percen át nem talált be (15-18), ám két gyors gól után megint elúszni látszott a siker. A horvátok lelkesek voltak, megérezték, hogy idegenben tudják megszerezni a trófeát. Állandósult a jelentős Buducnost-előny.

Tíz perccel a vége előtt, 18-24-nél Róth Kálmán időt kért, és utolsó rohamra kérte tanítványait. A hajrában sem állt össze a magyar bajnok, szinte csak Görbicz jelentett veszélyt az ellenfél kapujára, a többiek alig mertek próbálkozni.

20-24-nél emberhátrányban kétszer találtak be a vendégek. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a hazai csapat ezúttal nem nyerhet.

A Győr - amely 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és tavaly bukott el döntőt, mégpedig az EHF Kupában - ebben a szezonban parádézott: megnyerte a Magyar Kupát és a bajnokságot, illetve fináléba jutott a KEK-ben.

Tavaly hasonló volt a forgatókönyv, akkor a magyar bajnoki és kupaarany mellé az EHF Kupa-döntőjében állt jól a Cornexi ellen az ETO, ám a székesfehérvári visszavágón súlyos vereséget szenvedett, és így nem tudott triplázni.

A KEK-et eddig háromszor nyerte magyar csapat: 1978-ban az FTC, 1981-ben a Bp. Spartacus, 1995-ben pedig a Dunaferr.