eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A színes bőrűek "aligha kerülnek élve elő" Brandenburgból?

Berlinben részben felháborodást, részben viszont helyeslést váltott ki a volt kormány szóvivőjének nyilatkozata, amelyben óvta a foci-vébére érkező színes bőrűeket attól, hogy Brandenburg tartományba látogassanak, mert "aligha kerülnek élve elő". Az idegengyűlölet vádját a tartomány miniszterelnöke határozottan visszautasította, az Európai Parlament egyik tagja viszont rámutatott arra, hogy az egykori NDK számos helyén sportot űznek az idegengyűlöletből.

Uwe Karsten Heye, aki négy éven át volt Schröder korábbi kancellár szóvivője, néhány héttel a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt egy rádióinterjúban kijelentette, hogy a színes bőrű látogatóknak nem ajánlja Brandenburg felkeresését, mert nem biztos, hogy élve kerülnek elő - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A volt szóvivő egyben figyelmezettet arra, hogy a szélsőjobboldal fenyegetéséről a vb idején sem szabad megfeledkezni, ezért óvta a politikusokat az idegengyűlöletből fakadó erőszak bagatellizálásától.

Ugyanakkor utalt arra, hogy az egykori NDK-ban semmit nem tettek a náci múlt feldolgozására, és aki nem állt szemben a magát antifasisztának minősítő rendszerrel, azt automatikusan antifasisztának tekintették, anélkül azonban, hogy kísérletet tettek volna a rasszista eszmevilág tényleges leküzdésére.

A tartományi miniszterelnök cáfol

Válaszában Platzeck, brandenburgi miniszterelnök felháborodottan utasította vissza Heye kijelentését, amelyet általánosításnak és gyalázkodónak nevezett.

A tartományi parlament szociáldemokrata frakcióvezetője Brandenburg durva megsértését vetette a volt kormányszóvivő szemére, amellyel úgymond tovább erősíti azt a téves felfogást, hogy a keleti tartományok lakói rasszisták.

A berlini törvényhozás elnökhelyettese egész országrészek stigmatizálásával vádolta Heyét, habár elismerte, hogy nagyobb figyelmet kellene szentelni a szélsőjobboldali erőszaknak.

"Nemzeti sport az idegengyűlölet"

Cohn Bendit, az Európai Parlament képviselője viszont védelmében vette a volt kormányszóvivő kijelentését, és rámutatott arra, hogy az egykori NDK számos vidékén nemzeti sport az idegengyűlölet.

Gyakorlatilag Heye mellé állt a németországi evangélikus egyház főpásztora is, aki ugyancsak aggasztónak nevezte a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×