eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Óriási belharcok indulnak a pénzért

Bár a Barcelona bajnoki elsősége már korábban eldőlt, kedden este igazi csemege vár a spanyol futball kedvelőire: az utolsó fordulóban a Real Madrid az UEFA Kupa-győztes Sevilla otthonában, a Valencia pedig az Osasuna ellen szintén idegenben lép pályára. Mindkét rangadó kilenc órakor kezdődik, a pillanatnyilag jobb helyzetben lévők előnye könnyen elveszíthető.

A Real Madrid és a Valencia is a második helyért küzd, az ezüstérmesnek ugyanis nem kell selejtezőt játszania a Bajnokok Ligájában, míg az Osasuna és a Sevilla célja egyaránt a negyedik hely megszerzése, mert az ötödik helyezett már nem szerepelhet a BL selejtezőjében sem, csak az alig jövedelmező UEFA Kupában.

Az egyszerre zajló küzdelemre valószínűleg nem lesz panasz, mert a felek szigorúan ellenérdekeltek: mindkét pályán csak az egyik csapat érheti el végső célját.

A legegyszerűbb a fővárosiak helyzete: Ronaldóéknak "csak" győzniük kell ahhoz, hogy mindenképpen az ezüstérmeket vehessék át.

A tét ugyanakkor a legjobban védekező Valencia számára tűnik a legkisebbnek: a BL-selejtező már biztos Barajáéknak, ráadásul ott (a hasonlóan erős Liverpoolt és Inter mellett) aligha akad jobb csapat a Turia-parti gárdánál, tehát a főtáblás szereplés igen valószínű.

Kizárólag ezt figyelembe véve a Real Madriddal is hasonló a helyzet, csakhogy a bronzérem és az esetleges BL-selejtező komolyan veszélyeztetné a galaktikusok hagyományos nyári túráját, amely minden évben jelentős pénzt hoz.

A Sevillának és az Osasunának csak a BL-indulás jelenthet kiemelkedő bevételt, a negyedik hellyel járó selejtezőnek pedig az erőviszonyok alapján bármelyik csapat jó eséllyel vágna neki.

A két meccs összes lehetséges kimenetelét elemezve az is előfordulhat, hogy a Real Madrid kudarc esetén is megőrzi második helyét (H, H), és ugyanígy a Sevilla sikeres idényzárás ellenére is marad az ötödik helyen.

Két vendégsiker esetén (V, V) pedig a Valenciának kevés lenne a győzelem az előrelépéshez, az Osasuna pedig a vereség ellenére ismegtartja negyedik helyét. Két döntetlen (D, D) természetesen szintén nem változtatna az összecsapások előtti helyzeten.

A Real Madrid meglévő pontelőnye ellenére gyakorlatilag éppen olyan helyzetben van, mint a "szerényebb ágon" a Sevillával azonos pontszámmal álló Osasuna: nem szerezhet kevesebb pontot riválisánál.

Ott most pontazonosság van, és az egymás elleni eredmény rangsorol, itt pedig Real-vereség és pamplonai döntetlen esetén (V, D) állna egyenlő pontszámmal a két dobogós. Ha a két találkozó így alakul, akkor helyet cserél a tabellán a két élcsapat, mert az egymás elleni eredmények nem a fővárosiaknak kedveznek. A Valencia 2-1-re nyert Madridban, a Mestallában pedig gólnélküli döntetlen született.

A keddi mérkőzéseket elvileg szombaton is megrendezhették volna, a szerdai Barcelona-Arsenal BL-döntő és a közelgő világbajnokság miatt a futball-láz amúgy is egyre nő, de a tét nagysága és a csapatok pikáns helyzete miatt kétségkívül jogosan került a többi meccstől eltérő játéknapra a 38. forduló két rangadója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×