Hajdú B. István és a spanyol kisvárosi csoda

Infostart
2006. április 9. 15:11
Európa futballtársadalma ebben az idényben egy spanyol kisváros csapatától, a Villarrealtól hangos. A Valenciától nem messze található település labdarúgói ugyanis jelenleg a Bajnokok Ligája elődöntőjére készülnek, melyben ellenfelük az angol Arsenal lesz. Mi a csoda titka? - erről beszélt a Viasat3 riportere, Hajdú B. István az InfoRádió Aréna című műsorában.

Európa legerősebb öt bajnoksága (angol, spanyol, olasz, francia, német) mindegyikében fölényesen vezet egy csapat, de közülük csak a spanyol Barcelona tudott bejutni a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, ahol viszont (az olasz Milan és az angol Arsenal mellett) ott található egy 40 ezres spanyol kisváros együttese, a Villarreal.

Pár hónapja talán maguk sem hitték volna, de a spanyol Villarreal és az angol Arsenal hirtelen hasonló helyzetben találta magát. Bár a londoni gárda a Bajnokok Ligája rendszeres résztvevőjének számít, a spanyol kiscsapat viszont idén indult először, mégis mind a ketten fennállásuk eddigi legnagyobb sikerét érték el az elődöntőbe jutással.

Egy cipőben az Arsenallal

A sikeren túl azonos problémával is küzdenek - állítja Hajdú B. István, a Viasat3 csatorna riportere, a Bajnokok Ligája állandó kommentátora. Gazdaságilag a kluboknak ugyanis a Bajnokok Ligája következő kiírása segíthetne sokat, ugyanakkor egyik csapat sem áll indulásra jogosító helyen a saját bajnokságában.

A Villarreal először valamivel több, mint fél évtizede (az 1998-99-es idényben) jutott fel a spanyol élvonalba, majd rögtön ki is esett. A következő évben ismét visszakerültek, majd elkezdődött egy tudatos építkezés.

Ennek során a kiscsapat olyan neves (elsősorban dél-amerikai, ezen belül is argentin) játékosokat szerzett meg, akik máshol nemigen kellettek. A csapat így a mellőzött klasszisok (a Barcelonából érkező argentin Riquelme illetve Sorin, vagy a Manchester Unitedben kiteljesedni képtelen uruguay-i Forlán, illetve a Juventus volt játékosa, az olasz Tacchinardi) gyűjtőhelyévé vált.

Folyamatos építkezés

A csapatnak van egy viszonylag gazdag tulajdonosa, akinek az volt a célja, hogy összerakjon egy viszonylag jó csapatot - mondta Hajdú B. István.

Az elmúlt két-három évben a csapat vezetése folyamatosan építette az együttest, így jutottak el oda, hogy tavaly a Villarreal hatalmas szenzációt okozva a spanyol élvonal harmadik helyén végzett és így jogot nyert arra, hogy elinduljon a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Az, hogy feljutott a főtáblára, mindössze két percen múlt - emlékeztetett Hajdú B. István - hiszen az angol Everton majdnem búcsúztatta spanyol riválisát. Ezt követően azonban szép lassan lépegettek egyre tovább, így jutottak el az Arsenal elleni összecsapásokig, amelyeknek a tétje immár az egyik legrangosabb kupasorozat, a Bajnokok Ligája döntője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást