A Pénz Ligájában vezet a Real Madrid

Infostart
2006. március 7. 13:33
A világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cége most megjelent toplistája szerint a Real Madrid - a tavalyi évad eredményei alapján - lekörözte az eddigi csúcstartó Manchester Unitedet.

A Deloitte and Touche adatai szerint a spanyol csapat tavalyi árbevétele 276 millió euró volt, ami a világ húsz legjobban jövedelmező klubjának élére juttatta a királyi gárdát. A második helyezett Manchester 247 millió, a harmadik helyezett Milan pedig 234 millió eurót kasszírozott.

Ha csak a Manchester "bukását" nézzük, úgy tűnhet, hogy a pályán elért gyengébb eredmények miatt csökkent a pénzügyi teljesítmény. A Real Madrid esete azonban arra utal, hogy a kétféle teljesítménynek nem sok köze van egymáshoz, sokkal többet számít a jó marketing.

A Real Madrid azóta, hogy három évvel ezelőtt leszerződtette a szupersztár David Beckhamet, egyetlen komoly sikert sem ért el a pályán. Spanyol bajnokságot utoljára 2003-ban, Bajnokok Ligáját 2002-ben nyert, a spanyol kupát pedig több mint egy évtizede nem sikerült elhódítania.

A Real receptje amúgy meglehetősen egyszerű: kell egy kiváló, hírességekből álló csapat. Ha ezzel nem is feltétlenül sikeres az együttes pályán, a játék látványos, sok gól születik, ömlik a jegybevétel és a szponzori pénz.

Beckham, Ronaldo, Zidane és Raul akkor is vonzza a tömegeket, ha a csapat veszít.

A Deloitte nem véletlenül nevezi saját rangsorát a "pénz ligájának", és az sem véletlen, hogy egy ilyen komoly intézmény lassan egy évtizede figyeli a futballbizniszt.

Kilenc évvel ezelőtt az akkori első húszas lista csapatainak összesített árbevétele 1,3 milliárd euró volt, ez tavalyra elérte a 3 milliárdot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást