Negatív olimpikonok Torinóban

InfoRádió / MTI
2006. február 13. 15:57
Negatív eredményt hozott a torinói téli játékok résztvevőin elvégzett első 161 doppingteszt. Az olimpia előtt a zéró tolerancia jegyében összesen 1200 ellenőrzést terveztek.

Eddig senki nem bukott meg a doppingvizsgálaton a torinói téli olimpián. A Nemzetközi Olimpia Bizottság erről az első 161 doppingminta ellenőrzése után tájékoztatott.

A mintákat versenyen kívül vették le az ötkarikás falu január 31-i megnyitása óta. A NOB összesen 1200 szűrést tervez Torinóban, ez 72 százalékkal több, mint a 2002-es Salt Lake City-i játékokon.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a megnyitó előtt is hangsúlyozta, hogy a elvük továbbra is a zéró tolerancia a tiltott szerek esetében, ezért is lesz több teszt Torinóban.

A rajt előtt összesen 12 északi síző versenyzési jogát függesztették fel, mert a sportolók szervezetében a megengedettnél magasabb a vörösvértestek aránya (az úgynevezett hematokrit-szint). Rogge hangsúlyozta, hogy ez nem dopping-, hanem egészségi kérdés.

A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, ugyanakkor arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.