Golf, az ezeréves kínai sport

Infostart
2006. február 13. 08:51
Nem a skótok, hanem a kínaiak találták fel a golfot - legalábbis több, hamarosan kiállításra kerülő, hatszáz éves rajz tanúsága szerint. Szakértők állítják: Kínában már i.sz. 945-ben golfoztak.

A 13.-14. századból származó képek olyan kínai nemesembereket ábrázolnak, akik a modern kori golfütőkhöz megtévesztésig hasonlító botokkal próbálnak meg egy kis labdát bejuttatni egy lyukba.

A festmények márciustól júniusig lesznek láthatóak a Hong Kong-i Örökség Múzeum kiállításán. Tom MIng vezető kurátor hangsúlyozta: "A rajzokon látható játék nagyon hasonlít a modern kori golfhoz. Ez erős bizonyíték arra, hogy mi, kínaiak találtuk fel ezt a játékot."

A golfról eddig azt tartották, hogy a skótok találták fel a 15. században, bár néhány kínai történész szerint a távol-keleti országban már 945-ben játszották.

A kínaiak többek között a játék kínai nevével támasztják alá érvelésüket. A "csuivan" szó első tagja ugyanis ütést, míg a második labdát jelent. Az elmélet szerint a golfot mongol utazók terjesztették el Európában.