eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

21 magyar, 37 millió forint

21 magyar sportoló biztosan utazhat Torinóba a február 10-én kezdődő téli olimpiára. A csapatnévsort szombati közgyűlésén hagyta jóvá a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Molnár Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy a részvétel 37 millióba kerül, ebből tízet a Nemzeti Sporthivatal biztosít.

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én kezdődő torinói téli olimpiára. Kamuti Jenő főtitkár elmondta, hogy a hét síző közül a biatlonos Gottschall Zsófia, és a gyorskorcsolyázó Tóth Ágota jelenleg várólistán van. Mellettük négy rövidpályás gyorskorcsolyázó és négy bobos (plusz egy tartalék) indulása biztos.

A műkorcsolyázók közül öten szereztek részvételi jogot. A hódeszkás Lovász Laura még versenyben van a kvalifikáció megszerzéséért, így vele bővülhet a magyar indulók száma. A legutóbbi téli olimpián, Salt Lake Cityben 25 magyar sportoló állt rajthoz.

Az egyhangú döntés után az ünnepélyes eskütétel következett, a szöveget Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó és Tagscherer Zoltán sífutó mondta el társai nevében, a paralimpiára készülő sportolókat Vass Ágnes alpesi síző képviselte. A három versenyző egyben a torinói egyenruhát is bemutatta. A zászlóvivő a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa lesz.

A MOB idei költségvetését ismertetve Molnár Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy az elmúlt évben 375 millió forinttal gazdálkodott a szervezet, ez az összeg 2006-ban 498 millióra emelkedett. A torinói téli olimpiai részvétel 37 millióba kerül, ebből tízet a Nemzeti Sporthivatal biztosít.

A MOB saját bevételei - csaknem uplájára emelkedve - elérik a 300 milliót. Ez Schmitt Pál elnök szerint azt jelzi, hogy a szponzorokat az athéni doppingbotrányok nem riasztották el a támogatástól.

A MOB 164 milliót fordít az olimpiai felkészülés szakmai támogatására, a működési kiadások 185,5 milliót tesznek ki. A 2006-os olimpiai felkészülési támogatási tervezettel összefüggésben élénk vita bontakozott ki.

Kovács Tamás, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára kiemelte, hogy az 1,34 milliárdos összeg elfogadhatatlan, mert kevesebb, mint három évvel ezelőtt. Hozzátette: az ötkarikás felkészülés évek óta alulfinanszírozott, így pedig nem lehet eredményes szereplést várni Pekingben.

Gémesi György MOB-alelnök, a vívószövetség elnöke azt javasolta, hogy az állam által a versenysport terhére kommunikációra elkülönített 135 milliós összeget osszák szét a szövetségek között, a kormány által biztosított hárommilliárdos plusz forrásból pedig ez a teljes összeg emelkedjen egymilliárdra.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke jelezte, hogy az állam által biztosított összes, a versenysportra szánt pénz eléri a 21 milliárdos sportköltségvetés 50 százalékát. A kommunikációra elkülönített összeggel kapcsolatban azt mondta, hogy úgy tájékoztatták, ezt jóváhagyták az érintett felek, így a MOB is.

Molnár Zoltán ezt elismerte, jelezve, hogy komoly vita, tisztességes kompromisszumok révén állapodtak meg a számokról. Gémesi viszont úgy vélte, ez stratégiai pont a pénz elosztása szempontjából, és nem tisztességes az ügyvezető igazgatóra hárítani a felelősséget.

A közgyűlés utolsó napirendi pontként a MOB tiszteletbeli főtitkári cím adományozásáról döntött volna - a novemberben botrányos előzmények után lemondott - Aján Tamás részére, de ekkor már nem volt határozatképes a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×