Zidane nem akart elmaradni Henry-tól

Infostart
2006. január 16. 20:49
A francia labdarúgó-válogatott két sztárja, Thierry Henry és Zinedine Zidane egyaránt három gólt szerzett csapata hétvégi bajnoki mérkőzésén. Az öt legerősebb európai bajnokság nézőire egyre kevesebb izgalom vár: mindenhol nagy előnnyel áll az élen a címvédő.

Semmit sem romlottak a 2005-ös bajnokok az elmúlt hónapokban. Anglia, Franciaország és Olaszország éllovasa egyaránt legalább tízpontos előnnyel vezet, a Barcelona előnye most hét pont, de a csapat nem tud nem nyerni, tehát most lefutottnak tűnik mindegyik pontvadászat. Németországban még nem folytatódtak a Bundesliga küzdelmei, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a Bayern Münchentől bárki is elorrozza a salátástálat.

A hétvége egyik fő meglepetése a Manchester United veresége volt. Sir Alex Ferguson együttese az angol bajnokság 22. körében 3-1-re kikapott városi riválisától, a City-től. A derby nem tett jót a skót szakember idegeinek: rossz szokásához híven a játékvezető tevékenységét bírálta. Ferguson zaklatottsága érthető, hiszen 16 pont csapata hátránya a Chelsea-vel szemben. Az élen álló londoniak eddig összesen öt pontot veszítettek, így nem túlzás kijelenteni: Rio Ferdinandék valószínűleg akkor sem lesznek bajnokok, ha minden hátralévő meccsüket megnyerik.

A Chelsea egyébként meglehetősen nyögvenyelősen, de 2-1-re győzött a sereghajtó Sunderland otthonában. Az elmúlt évek teljesítményét ebben a bajnoki szezonban meg sem közelítő Arsenal most kárpótolta szurkolóit: 7-0-ra kiütötte a Middlesbrough-t. A Barcelona fő kiszemeltje, Thierry Henry három góllal vette ki a részét a sikerből.

Nem adta alább honfitársa, Zinedine Zidane sem. A Real Madrid sztárja néhány hete még azt mondta, hogy a németországi világbajnokság után dönt esetleges visszavonulásáról, ehhez képest középpályás létére három gólig jutott a Sevilla ellen 4-2-re megnyert összecsapáson a spanyol pontvadászat 19. körében. Kellett a fővárosiaknak ez a siker, hiszen ezzel valamelyest stabilizálták helyüket az élmezőnyben.

Fő riválisuk, a Barcelona megállíthatatlan: sorozatban 17. tétmeccsén győzött, ezúttal a Bilbao ellen 2-1-re. A katalánok ezzel tovább javították rekordjukat. A szurkolókat legfeljebb Deco buta kiállítása bosszantotta a hajrában. A forduló rangadóján a Valencia 2-0-ra nyert a vendég Osasuna ellen, és három pontra megközelítette a 2005 végéig remeklő pamplonai csapatot.

Olaszországban a Milan újabb idegenbeli veresége után nagyon messze került a Juventustól. A 12 pontos hátrányt látva a csapat legmerészebb szurkolói is inkább a Bajnokok Ligája-szerepléstől várják a sikert. A 19. forduló vasárnapi esti összecsapásán a Roma végig lendületesebben játszott a milánóiaknál a Stadio Olimpicóban, de a meccs csak a hajrában dőlt el, Mancini góljával győzött 1-0-ra a fővárosi gárda.

Az Inter megelőzte a Milant azzal, hogy hazai pályán 3-2-re nyert a Cagliari ellen. Adrianóék hátránya maradt 10 pont a Juventusszal szemben. A torinói gárda ezúttal 1-0-ra legyőzte a vendég Regginát a klub gólrekordere, Alessandro del Piero jóvoltából.

Franciaországban a riválisok megint bottal üthetik a Lyon nyomát. A együttes igazi európai nagycsapattá nőtte ki magát, és minden bizonnyal sorozatban ötödször lesz aranyérmes. A 22. fordulóban 2-0-ra nyert a Nancy pályáján. A második helyen álló Bordeaux ha nehezen is, de tartja 14 pontos hátrányát, miután 1-0-ra győzött a múlt héten szerződtetett Christian Vierivel támadó Monaco ellen.