Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem biztonságosak a német stadionok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy tanulmány szerint nem felel meg a szigorú biztonsági előírásoknak a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek helyet adó stadionok többsége. A felmérést egy berlini egyetem készítette biztonsági szakértők bevonásával.

Az érintett létesítményekben tűz vagy természeti katasztrófa esetén nincsenek megfelelően kiépített menekülő-útvonalak a szurkolóknak. Az elemzők szerint egy váratlan esemény tömeghisztériát okozhat, a kevés menekülési lehetőség pedig csak tovább fokozná a pánikot, ami végzetes következményekkel járhat.

A stadionok üzemeltetőinek többsége jelezte, hogy nem fogadja el a vizsgálat eredményét.

"Nálunk két ember járt, négy-öt órát sétálgattak a stadionban, majd elmentek. Ha ez volt a komoly biztonsági elemzés, akkor nincs miről beszélnünk" - mondta a gelsenkircheni AufSchalke Arena egyik munkatársa.

Frankfurtban azt furcsállták, hogy a stadionok állapotát elemzők nem készítettek a helyszínen semmilyen feljegyzést és nem tettek fel kérdéseket.

"Végigcsináltunk már néhány biztonsági pályabejárást a hazai bajnokik előtt. Ezeket az jellemzi, hogy az ellenőrök kérdeznek, mi pedig válaszainkkal igyekszünk eloszlatni a kételyeket. A párbeszéd ezúttal elmaradt. Kíváncsian várjuk a részletes jelentést" - jelentette ki a frankfurti aréna illetékese.

A tanulmány készítői január 19-én hozzák nyilvánosságra, hogy szerintük mely stadionok nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak.