Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszűnt Bozóky Imre megbízatása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Határozatképtelenné vált a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, miután újabb két tag, Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc mondott le tisztségéről.

Ezzel megszűnt Bozóky Imre elnök megbízatása. Bozóky Imre a magyar futball elleni bűntettnek nevezte a történteket, szerinte komoly veszélybe került a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat.

Az alapszabály értelmében a rendkívüli közgyűlésig Berzi Sándor főtitkár irányítja a szövetség munkáját. A főtitkár szerint ez még nem dőlt el.

"A jogászok most azon vitatkoznak, hogy az ad hoc bizottság felállásáig a főtitkár vagy egy ügyvezető elnökség - ami ebben az esetben a testület megmaradt részét jelenti - irányítsa a szövetség munkáját. A közgyűlés összehívásához egyébként a küldöttek egyharmadának írásos kérelme szükséges az ok és a cél megjelölésével" - mondta Berzi Sándor.

Az MLSZ elnökségének létszáma a december 21-i rendkívüli közgyűlésen fogyatkozott meg drasztikusan, akkor a hat profi delegáltból öt mondott le, egyedül Kutasi Róbert maradt a posztján.

Szerintük az MLSZ gazdálkodását ellenőrző könyvvizsgálói jelentés olyan adatokat tartalmazott, amelyek több száz millió forintos pénzügyi szabálytalanságok gyanúját vetik fel.

A közgyűlés szavazott az MLSZ elnökének és két elnökségi tagjának visszahívásáról is. Akkor a küldöttek többsége megvonta bizalmát Bozóky Imrétől, Puhl Sándor alelnöktől és Kutasi Róbert elnökségi tagtól, ám távozásukhoz nem volt meg a szükséges kétharmad plusz egy fős többség.

Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) sajtótájékoztatóján azt mondta: Bozóky Imre minden jogosultságát elvesztette, szerdán már be sem mehet a munkahelyére.

Hozzátette: az alapszabály 26. paragrafusa alapján rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ezen háromtagú ad hoc bizottságot választanak, amely kitűzi a tisztújító közgyűlés időpontját, s akkor megválasztják az új elnököt és elnökséget. Az ad hoc bizottságot kijelölő közgyűlés tervezett időpontja január 20-a, ha minden a tervezett menetrend szerint alakul, február végére állhat fel az új elnökség.

Mivel a szövetségi kapitány kinevezéséről csak az elnökség dönthet, a magyar labdarúgó-válogatottnak február végéig egészen biztosan nem lesz szakvezetője. Lothar Matthäusnak december 31-én járt le a megbízatása.

Kisteleki István, az MLL elnöke arra a kérdésre, hogy ki képviseli az MLSZ-t az Eb-selejtezők január 27-i sorsolásán, illetve a szövetség részéről ki vesz részt a horvát kormánnyal szintén a hónap végén esedékes egyeztetésen a 2012-es Eb-pályázattal kapcsolatban, azt válaszolta: mindezt az ad hoc bizottság fogja megoldani.

Horváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség elnöke lemondását azzal indokolta, hogy a december 21-i közgyűlés óta történtek után úgy érezte, távozásával tudja leginkább segíteni a magyar futballban a megtisztulási folyamatokat.

Kisteleki István a kialakult helyzetet úgy értékelte: a keddi napot megtisztulásnak, újrakezdésnek lehet tekinteni.

"A megyei szövetségek elnökeivel elkészítettük a jövőbeni együttműködés vázát, igény van a változásokra, amire mától adott a lehetőség" - mondta, majd hozzátette: az új elnökségben is hét amatőr és hét profi képviselő végzi a napi munkát és az amatőrök tesznek majd javaslatot az MLSZ új elnökének személyére.

Az alapszabály értelmében bárki lehet elnökségi tag, illetve szövetségi elnök, ha megkapja az ehhez szükséges számú jelölést.