Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyárfás Tamás lett a 2012-es magyar-horvát pályázat egyik irányítója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség elnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnökét kérték fel a 2012-es magyar-horvát labdarúgó Eb-pályázat magyar szervezőbizottságának vezetésére. Gyárfás Tamás az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy feltételekkel vállalta a posztot.

Erről kedden döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége, amely Nemes Ferenc távollétében még éppen határozatképes volt.

A sportág vezető testülete következő ülésén a szervezőbizottság tagjairól is határoz. A pályázati munkának komoly támogatást adhat a zágrábi horvát-magyar kormányülés január 26-án és 27-én, mert ezen külön napirendi pontként szerepel a közös projekt.

Gyárfás Tamás az InfoRádiónak azt mondta: feltétele volt, hogy a pályázat sikere érdekében ebben a kérdésben egyezzen meg a MLSZ és a vele szemben álló Magyar Labdarúgó Liga vezetése. Hangsúlyozta, hogy a futballháború mielőbbi lezárása nélkül nincs esély a sikerre.

Gyárfás Tamás kiemelte, hogy a magyar közvéleményt a pályázat mellé kell állítani, mert az eddigi felmérések szerint a nagy rivális olasz kandidálást az olaszok sokkal nagyobb arányban támogatják.

A számos tisztséget betöltő sportvezető feladata elsősorban a részletes pályázat elkészítése lesz, ezt május 31-ig kell leadni. Úgy látja: össze tudja egyeztetni feladatait annak ellenére, hogy a nyári budapesti úszó Európa-bajnokságra is kell összpontosítania. Az InfoRádiónak adott interjújában elárulta, hogy mind a Magyar Úszószövetségben, mind a Magyar Olimpiai Bizottságban több kollégáját megkérdezett a poszt betöltésének lehetőségéről, mielőtt döntött.

Gyárfás Tamás kitért arra is, hogy a magyar-horvát pályázat lobbizásban elvileg előnyben van az olaszokkal és a lengyel-ukrán kandidálással szemben, mert márciusban Budapesten rendezik az UEFA kongresszusát. A szervezet végrehajtó bizottsága 13 szavazó tagjából legalább hetet kellene meggyőzni a sikerhez. Ha viszont tovább tart a harc a magyar futballban, az biztosan arról győzi meg az európai szövetség illetékeseit, hogy másnak kell adni a rendezés jogát.

Hangsúlyozta, hogy a mostani esélyeket rontja, hogy Magyarországon nincsenek megfelelő stadionok, de a két ország a tervek szerint 160 milliárd forintnak megfelelő összeget fordít a rendezésre, vagyis a stadionokra és az infrastruktúrára. Adott esetben előny is lehet a végrehajtó bizottsági tagoknál, hogy az Európa-bajnokság rendezésével a régió felzárkózhatna.

Az UEFA december 8-án hozza meg végső döntését.