Nyitókép: Pixabay.com

Most majd kiderül, hol lehetnek új e-töltőállomások - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. október 12. 21:06
Hétfőn indul az új e-töltőállomások létesítését segítő pályázat első köre. Új migrációs stratégiát terjeszt elő a lengyel kormány. Egy felmérés szerint Donald Trump jobban kezelné az ukrajnai háborút és a közel-keleti helyzetet, mint Kamala Harris. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Hétfőn indul az új e-töltőállomások létesítését segítő pályázathoz kapcsolódó technikai felhívás első köre - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A következő hetekben így kiderül, melyik vidéki településeken létesül biztosan új e-töltőállomás. A november 6-án induló pályázattal az elektromos töltőhálózat bővítését ösztönzik a ma még hiányosan ellátott vidéki járásokban a 28 milliárd forintos keretből.

Átadták Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát. A sportkomplexum több mint 20 ezer négyzetméteren terül el a Velencei-tó partján. A megnyitón Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: tartani kell a lépést a világ élvonalával, nemcsak a pályán, a vízben, hanem a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is.

Tiltakozik a Demokratikus Koalíció az ellen, hogy a kormány jövő évtől elvonja az önkormányzatoktól az iparűzésiadó-bevételek jelentős részét. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, hogy ezzel folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése.

Több mint 14 millió forintos pénzbírságot kapott Kövér László házelnöktől Gyurcsány Ferenc, amiért szeptember 30-án, napirend előtti felszólalásában árulónak nevezte Orbán Viktort és a kormányt. Az ellenzéki politikus fellebbez a döntés ellen, és az ügyet kész Strasbourg elé vinni, mert szerinte a Házelnök korlátozta a képviselői szólásszabadságot.

Budapest teljes területén cselekvést sürget a hajléktalanok helyzetének rendezéséért a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalán közzétett videóban azt hangsúlyozta: egy rendezett, tiszta és élhető Budapestet szeretnének, de úgy, hogy közben az támogató és gondoskodó is legyen.

Csaknem 1.200 területvédelmi tartalékos honvéd tett esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának budapesti campusán, a Zrínyi Miklós laktanyában tartott ünnepségen. Az eskütételen a honvédelmi miniszter azt mondta, mostanra több mint 2.600 hazafi kötött szerződést a Magyar Honvédséggel.

Közel-keleti tűzszünetet szorgalmaztak az Európai Unió déli államai a ciprusi találkozón. A francia elnök, az olasz és a spanyol miniszterelnök közös közleményben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy 4 ENSZ-békefenntartó sebesült meg Dél-Libanonban az izraeli támadások miatt. A Med9 nevű országcsoport vezetői és II. Abdallah jordániai király a Gázai övezetbe küldött humanitárius segély növeléséről is tárgyaltak.

Gáza északi részén éhínség fenyeget, miután az ENSZ szerint október 1-je óta nem érkezett élelmiszer a térségbe – közölte az AP hírügynökség. A Világélelmezési Program palesztin területekért felelős országos igazgatója arról tájékoztatott, hogy a háború sújtotta területre vezető elsődleges határátkelőt körülbelül 2 hete zárták le. Izrael tagadta a vádakat, és ragaszkodik ahhoz, hogy jelentős mennyiségben engedett be élelmiszert és egyéb segélyeket Gázába.

Drónokkal támadta Ukrajna az oroszországi Belgorod és Krasznodar régiókat. Egy ember meghalt és 12-en megsebesültek. Eközben ukrán drónok Luhanszkban eltaláltak egy üzemanyagraktárat. Orosz közlés szerint Ukrajna 10 drónnal támadta a létesítményt szombat hajnalban, közülük nyolcat lelőttek, itt nem sérült meg senki.

Romániában a gyógyszertárakban maradt azoknak az ingyenes jódtablettáknak a túlnyomó többsége, amelyeket egy nukleáris incidens esetére szerzett be az ukrajnai háború első heteiben a bukaresti kormány - közölte egy romániai hírportál. Az egészségügyi minisztériumtól megtudta: szeptember közepéig 915 ezer jódtablettát osztottak ki az előkészített 30 millióból.

Új migrációs stratégiát terjeszt elő kedden a lengyel kormány. Ennek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz - jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció konvencióján a miniszterelnök. Donald Tusk hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. Hozzátette, követelni fogják Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását is.

Egy felmérés szerint Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt jobban kezelné az ukrajnai háborút és a közel-keleti helyzetet, mint Kamala Harris demokrata elnökjelölt. Az erről szóló közvélemény-kutatást az amerikai Wall Street Journal publikálta. Az általános támogatottságot tekintve a 7 államban Harris és Trump döntetlenre áll.

Kína további kereskedelemkorlátozó intézkedésekkel fenyegeti Tajvant. Peking két nappal azután jelentette be ezt, hogy Kína elítélte a tajvani elnök beszédét. Az államfő Tajvan nemzeti ünnepe alkalmából azt hangsúlyozta, hogy Kínának nincs joga Tajvan képviseletére.

Negatívra rontotta Franciaország elsőrendű adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a döntést azzal a várakozásával indokolta, hogy a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a GDP-hez mért államadósságrátát is a következő években.

Dolgozóinak tizedét, vagyis mintegy 17 ezer dolgozót tervez elbocsátani a Boeing repülőgépgyártó a következő hónapokban. A Seattle-i központú cég új elnök-vezérigazgatója, Kelly Ortberg a dolgozók számára küldött tájékoztatóban azt közölte, hogy a leépítés érinti a vállalatvezetői és a középvezetői kört is.