Nyitókép: Pixabay.com

Új vállalkozásfejlesztési pályázat a horizonton - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 27. 21:59
Ukrajna nem újítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződést. A spanyol kormány nemzetbiztonsági okra hivatkozva elutasította a magyar Ganz-Mávag ajánlatát a Talgóra. Mától újra elérhetők a szamárköhögés elleni védőoltások a patikákban.

Ukrajna nem újítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződést – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij egy kijevi fórumon úgy fogalmazott, hogy ha európai cégek igényt tartanak a tranzitra, Kijev megfontolja kérésüket. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy szeptemberben találkozik Joe Biden amerikai elnökkel.

A változékony pénzpiaci folyamatok, a geopolitikai feszültségek és az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is óvatos, türelmes megközelítést tesznek szükségessé – hangsúlyozta a jegybank alelnöke a kamatdöntés után. A monetáris tanács változatlanul, 6,75 százalékon hagyta az alapkamatot, és nem változott a kamatfolyosó két széle sem.

Meghiúsult a magyar vasúti gyártó vásárlás: a spanyol kormány elutasította a magyar Ganz-Mávag ajánlatát a Talgóra. A spanyol gazdasági minisztérium közleménye szerint a magyar befektetés nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. A magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban mintegy 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot tett a Talgo összes részvényére.

Helyreállt a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvaron - közölte a MÁV helyettes szóvivője. Váczi Viktor az InfoRádiónak megerősítette: a hatvani és újszászi vonatok után a hegyeshalmi és pécsi vonalról is a menetrend szerint érkeznek a vonatok

Jövő hétfőn megkezdődik Magyarország tengeri kikötőjének építése. A hvg.hu a trieszti kikötői hatóság közlése alapján ír arról, hogy 2025 december 31-ig medertisztítási munkák folynak majd a csatornában, amelynek rakpartján Magyarország terminált létesít. A beruházás összértéke több mint 206 millió euró, jelenlegi árfolyamon 81 milliárd forint.

Egy új kkv-fejlesztési államtitkárság létrehozásáról egyeztet a nemzetgazdasági miniszter a kormányfővel. Nagy Márton az atv.hu-nak úgy nyilatkozott: az új államtitkárság az érintettekkel tartana kapcsolatot. A tervezett szakmunkás hitelről azt mondta: a 17-22 év közötti szakképző iskolát, vagy szakgimnáziumot elvégzett fiatal a munkába állás után 10 éves futamidejű, szabad felhasználású hitelt vehetne fel, ha vállalja, hogy Magyarországon él és dolgozik.

Mától újra elérhetők a szamárköhögés elleni védőoltások a patikákban - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának vezetője. Az oltóanyagot receptre írja fel a háziorvos, a várandósoknak pedig a nőgyógyász. Dánielisz Ágnes megerősítette: hétről hétre nő a megbetegedéssel összefüggő bejelentések száma.

Minden vármegyeszékhelyen áldozatsegítő központot létesítene a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence Újbudán a legújabb áldozatsegítő intézmény átadásán elmondta: a központ már a 2. Budapesten, és hamarosan Győrben is nyílik majd.

Fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi az orosz-ukrán határ közelében található Kurcsatovban működő létesítményt látogatta meg. Eközben az ukrán főparancsnok közölte, már mintegy 600 orosz hadifoglyot ejtettek a kurszki régióban a hadművelet augusztus 6-i kezdete óta.

Az amerikai vezérkari főnök szerint a Közel-Keleten csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye, de Irán továbbra is jelentős kockázatot jelent. Charles Brown erről Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel tartott esti találkozója után beszélt.

Globális SOS-jelzést küldött a klímaváltozás csendes-óceáni szigetekre gyakorolt hatása miatt az ENSZ főtitkára, António Guterres. A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint ugyanis gyorsulva emelkedik a tengerszint, az óceánok felmelegednek és savasodnak, ezért veszélyben forog a szigetek társadalmi-gazdasági életképessége.

Egymilliárd euróval járulna hozzá árvízkárok enyhítéséhez több uniós országban az Európai Unió. A támogatás Olaszországot, Szlovéniát, Ausztriát, Görögországot és Franciaországot érintené a 2023-ban pusztító árvizek utáni helyreállítás költéségeihez.

Sevilla jogszerűen kapcsolhatná le a vízhálózatra illegálisan rácsatlakozó, főként turistáknak kiadott apartmanokat - írja a BBC. Erről még korábban döntött a város bírósága. Sevilla szerint 5 ezer illegálisan kiadott apartman csatlakozik a vízhálózatra.

Az olasz hatóságok lefoglalták az Orvosok Határok Nélkül hajóját a Földközi-tengeren, Salerno kikötőjében. A hatóságok szerint a szervezet megsértette a migrációs előírásokat. A Geo Barents 60 napig nem szállhat tengerre. A hajó kapitányára 3.300 euró pénzbírságot szabtak ki.

A fővárosi önkormányzat ad otthont szeptember 20-a és október 27-e között az idei World Press Photo kiállításnak. A főpolgármester Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: az állami cenzúra hatása nem maradt el, sok intézmény nem merte idén befogadni a világ számos nagyvárosában bemutatott kiállítást.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint jogsértő a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése, ezért hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését. A döntésről a sétány elnevezését kifogásoló Fővárosi Kormányhivatal számolt be.

Elhunyt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész. 70 éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál. Mihályi Győző a József Attila Színház társulatának több mint 20 éven át volt a tagja. Művészetét több kitüntetéssel is elismerték.