Nyitókép: Pixabay.com

A NAT-ból vizsgáztatna tanárokat a belügyi tárca - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 6. 21:02
A Nemzeti Alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat a Belügyminisztérium. Hetente több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága. Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének Kamala Harris demokrata elnökjelölt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A Nemzeti Alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat a Belügyminisztérium – írja a Népszava. Az eredményt a teljesítményértékelésbe is beszámítanák. A lap a társadalmi egyeztetésre kiírt rendelettervezetére hivatkozva arról számolt be: tízórás távoktatási képzésen kellene részt venniük a pedagógusoknak szeptember elseje és 2025. január 31. között.

Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága –közölte a mezőgazdasági államtitkár. Feldman Zsolt elmondta: a bejelentések fele eddig három vármegyére – Bács-Kiskunra, Békésre és Csongrád-Csanádra – koncentrálódik.

Már a Napenergia Plusz Program megemelt keretösszegéből kapnak támogatást a sikeresen pályázó családok - hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. A tárca a múlt hónapban több mint 105 milliárdra emelte a keretösszeget. A kormány mostanáig több mint 19 ezer családtól vállalta át költségeik kétharmadát.

Az atomerőmű bevételeit elvonó kormányrendelet ellen tüntettek Pakson. A 24.hu tudósítása szerint a városháza előtt az októberben hivatalba lépő, ellenzéki városvezetés tiltakozott, amiért a kormány az atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította, elvonva ezzel csaknem 6 milliárdos helyi adó forrást. A pénzt a Tolna vármegyei önkormányzathoz irányították át.

Évek óta a gyermekek online szexuális bántalmazásával összefüggésben érkezik a legtöbb bejelentés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogsegélyszolgálatához. A digitális térben már rendkívül fiatal, 7-8 éves gyermekeket is rávesznek arra, hogy felvételt küldjenek magukról. A 2023-as beszámoló szerint a bejelentett tartalmak több mint 70 százaléka lánygyermekekről készült.

Korábbi bejelentésének megfelelően kilépett az MSZP-ből Őrsi Gergely - írja az Index. A II. kerület polgármestere a portálnak azt mondta: távozása után is megőrzi a baloldali értékeket.

Újabb eljárást indított a Wizz Air-rel szemben a Gazdasági Versenyhivatal, kifogásolva a foglalási rendszer működését, valamint a szolgáltatási díjakkal kapcsolatos, lényeges információk elhallgatását. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt korábban már több mint 300 millió forint bírságot kapott a magyar hátterű diszkont légitársaság.

Az Európai Unió a hitelkeret első részleteként csaknem 4,2 milliárd eurót folyósít Ukrajnának. Erről az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács döntött. Az 50 milliárd eurós uniós hitelkeretet Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására fordítják 2024-2027 között.

Átadták a De'Longhi új üzemét Szatmárnémetiben. Az 52 ezer négyzetméteres létesítményben kizárólag kávéfőzőket gyártanak. A vállalatcsoport vezérigazgatója, Nicola Serafin szavai szerint ezzel az új gyárral Románia a De'Longhi csoport legnagyobb automata kávéfőzőgyártó központja lett. A beruházás összértéke 40 millió euró.

Már Pusztinán is tarthatnak rendszeresen magyar nyelvű misét a moldvai csángók, miután a jászvásári római katolikus püspök engedélyt adott erre. A római katolikus vallású moldvai csángók eddig csak Bákóban gyűlhettek össze rendszeresen, havi egy alkalommal magyar nyelvű misére.

A Hezbollah kemény és hatékony választ fog adni az izraeli támadásokra, és a várakoztatás a megtorlásra részét képezi a büntetésnek - jelentette ki a libanoni síita milícia vezetője. Haszan Naszrallah sejk. Közben az Izrael támogatására irányuló előkészületekről egyeztetetett az amerikai elnök a nemzetbiztonsági kabinet tagjaival.

Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének Kamala Harris demokrata elnökjelölt – értesült az AP és a CNN. A 60 éves kormányzó középiskolai tanár és futballedző volt, az országos politikában viszonylag kevésbé ismert.

Nyomozást indított a venezuelai ügyészség az ellenzék két legfőbb vezetője ellen. A hatóság szerint María Corina Machado ellenzéki vezető és Edmundo González, volt ellenzéki elnökjelölt a hatalom megdöntésére törekedett összeesküvés szervezésével. A július 28-i elnökválasztás győztesének a hivatalban lévő Nicolás Madurót hirdették ki, az ellenzék szerint viszont a kormány csalt, ami miatt erőszakos tiltakozások indultak az országban.

Jótékonysági árverésre ajánlotta fel a Herendi-stílusú festéssel díszített sisakját Lando Norris, a McLaren Formula-1-es versenyzője. Az árverésből befolyó összeget a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, valamint a hazájában működő vak gyerekeket segítő alapítványnak biztosítja.

Holnap kezdődik a 30. Sziget fesztivál a Hajógyári szigeten. Az augusztus 12-ig tartó programsorozat jelmondata a Free to be, első napjának sztárfellépője pedig Kylie Minogue lesz. Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője az InfoRádiónak elmondta: a rendezvényen cirkusz, színház és képzőművészeti programok is lesznek.