Nyitókép: Forrás: Facebook / Novák Katalin

Novák Katalin: Ami Izraellel történik, a magyaroknak sosem lehet közömbös – a nap hírei

InfoRádió
2023. november 5. 21:32
Az izraeli elnökkel tárgyalt a magyar államfő Jeruzsálemben. Katar közbenjár a magyar állampolgársággal is rendelkező túszok kiszabadításában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Több támogatást kért Washingtontól az ukrán elnök és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Kijevbe. Napi hírösszefoglaló.

Az izraeli elnökkel tárgyalt a magyar államfő Jeruzsálemben, majd találkozott a Hamász által elrabolt magyar származású túszok családtagjaival is. Novák Katalin a Jichak Herzog elnökkel tartott találkozón kiemelte: „Ami Izraellel történik, a magyaroknak sosem lehet közömbös. Magyarország elítéli a Hamász támadását és Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát.” Úgy vélte: nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Katar közbenjár a magyar állampolgársággal is rendelkező túszok kiszabadításában – írta a közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felidézte: az Izraelt ért terrortámadáskor a Hamász sok száz embert ejtett túszul, köztük öt magyar állampolgársággal rendelkező személyt is. A miniszter telefonon tárgyalt Katar külügyi államminiszterével és segítségét kérte a jelenleg is fogságban lévő magyar érintettek kiszabadításában.

A katari közvetítők nem fogják tudni elérni a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedését nyugalmi időszak nélkül – jelentette ki a dohai külügyminisztérium. A katari miniszterelnök francia hivatali partnerével közös dohai tájékoztatóján közölte: a tárgyalások kudarcba fulladhatnak az izraeli csapások és a megbeszéléseket övező hamis információk miatt. Katart bírálatok érték, amiatt, hogy megtűri területén a Hamász magas rangú tisztségviselőit és politikai irodájának működését.

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért – jelentette ki a palesztin elnök. Mahmúd Abbász Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Rámalláhban. Mint fogalmazott Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésére van szükség. Mahmúd Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel.

Közben Egyiptom felfüggesztette a rafahi átkelőn a gázai sérültek és külföldiek evakuálását. Kairó azután döntött így, hogy pénteken izraeli csapás ért egy sebesültek szállítására használt mentőautót. A segélyszállító teherautók továbbra is bejuthatnak a határátkelőn a Gázai övezetbe. A palesztin Vörös Félhold is arról írt, hogy elvesztették az összeköttetést a Gázai övezetben működő mentőegységeikkel, miután ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások.

A nyitott határok stratégiája, az ideológiai indíttatású migrációs politika társadalmi káoszhoz vezet – nyilatkozta a The Sunday Telegraph-nak az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke. Varga Judit a brit lapnak adott interjúban kijelentette: gondosan mérlegelni kell a menedékjog és a migráció közötti különbséget. Kifejtette: a menedékjog az emberi jogok kategóriájába tartozik, a migráció azonban nem.

Folyamatos rendőri jelenlétet tart szükségesnek a szerb-magyar határon a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. Kovács Elvira a szerbiai parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a Kossuth rádióban azt mondta: egy ideje több rendőr, csendőr van a térségben, de ha csökkenne a számuk, azonnal jelzik ezt a Belügyminisztériumnak.

Katonai konvojok közlekednek az országban több útvonalon a következő napokban NATO-hadgyakorlat miatt – olvasható a honvedelem.hu oldalon. A többnemzeti gyakorlat keretében a Hódmezővásárhely-Újmajor, a Szentes-Tiszaroff és a Tata-Gánt-Székesfehérvár-Veszprém-Újmajor útvonalon lehet számítani katonai konvojokra. A honvédség arra kérte a közlekedőket, hogy a katonai menetoszlop közé ne hajtsanak be, a konvojok közelében fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Ballisztikus rakéta kilövését tesztelte Oroszország egy tengeralattjáróról. A moszkvai védelmi minisztérium azt közölte: a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntés születik a hordozó haditengerészeti szolgálatba állításáról. A kilőtt, 12 méteres rakéta becsült hatótávolsága mintegy nyolcezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

Több támogatást kért Washingtontól az ukrán elnök és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Kijevbe. Volodimir Zelenszkij az NBC amerikai televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

Véget ért a szombat este óta tartó túszdráma, melyben egy férfi saját kislányát tartotta fogva autójában a hamburgi repülőtéren. A hatóság tájékoztatása szerint a gyanúsított és a kislány is sértetlenül elhagyta az autót, a férfit őrizetbe vették, nem tanúsított ellenállást. A török férfi szombat este hajtott be autóval a repülőtér területére, a felesége értesítette a rendőrséget, hogy férje elrabolta a kislányukat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. november 5.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást