Van eredmény a minimálbér-tárgyaláson - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2022. december 14. 20:28
Elvi megállapodás született a bértárgyalásokon az érdekképviseletek között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Állami támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatti többletköltségekre. Átvették a Szaharov-díjat Strasbourgban az ukrán nép képviselői. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Elvi megállapodás született a bértárgyalásokon az érdekképviseletek között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – erősítette meg az Inforádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke. Eszerint januártól 16 százalékkal nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal. Januártól az emeléssel a minimálbér összege bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum összege 296.400 forintra emelkedik. Az elvi szintű megállapodás bérajánlást is tartalmaz majd, amellyel felhívják a vállalkozások figyelmét arra, hogy a következő években is törekedjenek a reálértékek megőrzésére.

Péntekre találkozóra hívott iskolaigazgatókat, oktatási szakembereket Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. A Pedagógusok Szakszervezetét egy ember képviselheti, de az érdekképviselet hozzászólási lehetőséget nem kapott – közölte a szervezet alelnöke az InfoRádióban. Totyik Tamás hangsúlyozta: nem fognak befejeződni a tiltakozó akciók a pedagógusok esetleges bérrendezése ellenére sem, mert az oktatás minden terültén tarthatatlan a helyzet.

A DK árnyékkormánya szerint nemlétező uniós pénzekből hitegeti a tanárokat béremeléssel az Orbán-kormány. Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter közleménye szerint az orbáni infláció miatt januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, csak így lehet megakadályozni a már most is forrongó közoktatás összeomlását, a pedagógusok tömeges pályaelhagyását.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden egyeztetett civil szervezetekkel a pedagógusok béremeléséről. Rétvári Bence elmondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, három év alatt 75 százalékkal növeli a tanárok juttatását. Fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodás.

Állami támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatti többletköltségekre – jelentette be a pénzügyminiszter a Gazdasági Kabinet ülése után. Varga Mihály facebook-posztjában azt írta, hogy a támogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában is segíti majd a településeket. Hozzátette, hogy az ehhez szükséges fedezetet biztosítani fogja a jövő évi költségvetés.

Létrejött a politikai megállapodás, amelynek értelmében tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Dohában. Szijjártó Péter azt mondta: a cél, hogy egy üzletileg működőképes megállapodás szülessen. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben az Európai Uniónak is szerepe van, mivel infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a dél-európai vagy délkelet-európai LNG-terminálokból nagyobb mennyiségű földgáz érkezhessen Magyarországra.

A villamosenergia-felhasználás csökkent, az import viszont 3 és fél éves csúcsra nőtt novemberben. Az átvitelirendszer-irányító honlapján közzétett adatok szerint a 11. hónapban 7,1 százalékos volt a visszaesés. A MAVIR háztartási méretű naperőművek adatait nem tartalmazó előzetes statisztikája szerint az idei év eddig eltelt részében csaknem 2 százalékkal volt alacsonyabb a felhasználás a tavaly január-novemberi időszaknál. A csökkenő hazai fogyasztás ellenére novemberben ismét megugrott az import aránya, a 34,45 százalékos behozatali arány három és fél éves csúcsot jelent.

Tovább romlott a hazai koronavírus-helyzet, a friss adatokban emelkedés tapasztalható, főleg a kórházi kezelésre szorulók számában. A szennyvízmintákból kinyert adatok is emelkedtek. Az elmúlt héten összesen 5193 új fertőzöttet igazoltak, 1124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 13 ezer 735-re nőtt, ami 651-gyel több a múlt szerdán közölt adatnál. A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag enyhe emelkedést mutat Budapesten, a Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen.

Elfogadta a főváros 2023-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit mintegy 408 milliárd forintban, kiadásait 465 és fél milliárd forintban állapítja meg. Az így keletkező több mint 57 milliárd forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett összegből, belföldi értékpapírok valamint bankbetétek bevételeiből finanszírozzák.

Lemondott Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, aki a főváros döntésével szemben cég állami tulajdonba adását támogatta. A főpolgármesteri hivatal közleménye azt hangsúlyozza, hogy a Fővárosi Vízművek önkormányzati tulajdonban van, és ez így is marad.

Átvették a Szaharov-díjat Strasbourgban az ukrán nép képviselői. A gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető elismerést mások mellett a Taira Angyalai nevű evakuációs egészségügyi egység alapítója, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja elnöke, és a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere vette át az Európai Parlament plenáris ülésén.