Egyeztetnének a szociális törvény módosításáról - a nap hírei

Infostart
2022. november 5. 20:44
A Párbeszéd azt javasolja, hogy ne lehessen elbocsátani dolgozókat a gyármentő programban részt vevő cégeknél. Szakmai egyeztetést kezdeményez a szociális törvény módosításáról az LMP. Hadgyakorlatot tartanak a visegrádi csoport fegyveres erői Lengyelországban.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy ne lehessen elbocsátani dolgozókat a gyármentő programban részt vevő cégeknél. Szabó Zsolt, a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere a Párbeszéd Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, a támogatást elnyerő cégek a program indulásának évében bármennyi embert elbocsáthatnak, és a fenntartási időszakban is lehetőségük van tízszázalékos létszámcsökkentésre. A Párbeszéd ezért azt javasolja, hogy a munkahelyek megtartása már a beruházási idő alatt is kötelező legyen, és azután se lehessen csoportos létszámleépítést végrehajtani. A javaslat szerint ha egy támogatott vállalat ezt megszegné, vissza kellene fizetnie a teljes támogatási összeget.

Szakmai egyeztetést kezdeményez a szociális törvény módosításáról az LMP. Az ellenzéki párt szerint az állam feladata a szociális biztonság megteremtése, ezért követeli a törvénytervezet visszavonását, és azt, hogy a kormány szüntesse meg a jogszabályban előirányzott gondoskodási sorrendet, amelyben az állam legyen a legfőbb gondoskodó. A szociális területet is érintő salátatörvény az egyént tette felelősnek a szociális biztonság megteremtésében, és az államnak csak a család, az önkormányzatok és az egyházak után lenne felelőssége ebben.

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közleményben jelezték, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást szombaton délelőtt Csák János kulturális és innovációs miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál, Zalaegerszegen.

Hadgyakorlatot tartanak a visegrádi csoport fegyveres erői Lengyelországban. A Puma-22 fedőnevű, november 9-ig tartó gyakorlaton 2 ezer katona vesz részt. A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is jelen vannak. A gyakorlat célja a csapatok együttműködési képességeinek tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit.

Az Agrárminisztérium célja az, hogy az állatok GMO-mentes takarmányozásától kezdve, a feldolgozáson át a késztermékig GMO-mentes termékek kerüljenek a boltok polcaira – közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztérium védjegyével megjelölt termékek garanciát jelentenek a fogyasztóknak, hiszen a teljes termelési folyamat szigorú ellenőrzésen megy keresztül, amit egy Tanúsító Szervezet is biztosít.

Több mint 19 milliárd forint támogatást kapnak az állattartók az őshonos fajták megőrzésére – jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Feldman Zsolt elmondta: a felhívás célja, hogy segítse az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló állatfajták megmaradását. A tárca első körben mintegy 1.720 gazdálkodónak bocsátott ki támogatói okiratot, amellyel 3 éven keresztül válnak jogosulttá a támogatásra. Újabb támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2-a és 31-e között lesz lehetőség.

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket. Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta, hogy +1,5 Celsius-fok. A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként. A Prado közölte, hogy a két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették. A két embert őrizetbe vettek.

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre, válaszul a héten tartott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra. Phenjan a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy a történelem legrettenetesebb árát fizeti meg érte. A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított fel bahreini miséjében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő közel 30 ezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint 100 országból érkeztek hívők a szertartásra. Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nap hírei - 2022. november 5.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást