Nyitókép: Filip Singer

"Nagy mennyiségben nincs alternatívája az orosz gáznak" - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2022. augusztus 2. 20:07
Augusztus 15-ig meghosszabbítja a rezsicsökkentés korlátozásához kapcsolódó mérőóraállás-bediktálási lehetőséget az MVM Next. Javaslatot dolgoz ki a katatörvény hatálya alól kikerülőkre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Rekordalacsony a Velencei-tó vízállása. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Augusztus 15-ig meghosszabbítja a rezsicsökkentés korlátozásához kapcsolódó mérőóraállás-bediktálási lehetőséget az MVM Next. A társaság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes mennyiség alatt fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes rögzíteni a mérőállást. Az ígéret szerint azt sem éri hátrány, aki augusztus 15-éig nem küldi el az óraállást. Esetükben becsült érték alapján számlamegosztás történik és a július 31-ig elfogyasztott és az augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. Az új rezsiszabályok augusztus elsején léptek életbe.

Javaslatot dolgoz ki a katatörvény hatálya alól kikerülőkre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A szervezet közlése szerint szakmai javaslataik a kamara 5000 fős kutatásán alapulnak, és elsődleges céljuk az egyszerűsítés, a társadalombiztosítási kockázatok csökkentése. A BKIK elnöksége úgy határozott, hogy a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások, a többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások és a mellékállásban vállalkozók helyzetére is konkrét javaslatokat dolgoznak ki. A végső javaslataikat széleskörű kamarai egyeztetést követően teszik majd meg. A kata új szabályai a jövő hónapban lépnek hatályba.

Alternatíva hiányában Magyarország csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű gázt vásárolni - erősítette meg a Fox Newsnak adott interjúban a külgazdasági és külügyminiszter. A New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter arról beszélt: a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül Magyarország kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat. Egyben úgy vélte: a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg.

Támogatott képzésekkel segíti a Tungsram elbocsátott dolgozóit a kormány. A vállalat még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját bocsátja el. Az érintettek a kormányhivatalok segítségével olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek igazodnak a helyi munkaerő-piaci kereslethez. A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt segítséget. A képzési támogatás összege személyenként havonta bruttó 250 ezer forint, amiből a résztvevők 187 500 forintot kaphatnak kézhez maximum 12 hónapon keresztül.

Rekordalacsony szintre apadt a Velencei-tó: a vízállás ma 61 centiméter volt. Az eddigi rekord 62 centi volt, amit 1939-ben és legutóbb szombaton mértek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Azt írták, hogy az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása. A Balaton átlagvízállása 82 centiméter, de ott is csökkenés várható, így szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható. A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben.

A koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére egy spanyol gyógyszercéggel kötött közbeszerzési keretszerződést az Európai Bizottság. Ennek részeként mintegy 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak. A spanyol cég vakcináját a korábban beoltott, 16 évesnél idősebbeknek szánt emlékeztető adagként fejlesztik ki. Ha az Európai Gyógyszerügynökség forgalomba hozatali engedélyt ad a vakcinának, a szerződésben részt vevő tagállamok vásárolhatnak belőle. Az Európai Bizottság szerint a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt az elkövetkező hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése.

Szeptemberben és októberben is korlátozza az utasok számát az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér. A repülőtér szerint, az intézkedésekre különösen az őszi időszakra eső ünnepek idején van szükség. Ha az összes menetrend szerinti járaton minden helyet eladnának, akkor a repülőtérnek 3500-zal több utasa lenne, mint amennyit naponta kezelni tud. A Schiphol először júliusban korlátozta a repülőtérről induló utasok számát a biztonsági személyzet hiánya miatt.

Peking szerint Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. A kínai külügyi tárca a demokrata politikus gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását. A kínai védelmi minisztérium tudatta, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték. Nancy Pelosi nem sokkal korábban kiadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfo - augusztus 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást