A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Mazsihisz - a nap hírei

Infostart
2022. július 25. 20:11
A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A honvédelmi miniszter szerint Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést. Még kevesebb orosz gázt kap szerdától Németország.

A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Mazsihisz közleményében azt írta: nem tudja értelmezni a beszédnek a "fajok keveredésével" foglalkozó részét, ráadásul a szervezet szerint a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija kifejezetten szerencsétlen szóhasználatnak nevezte „fajokról, meg fajok keveredéséről” beszélni.

Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést – ismételte meg a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Tatán a harckocsizó fegyvernemi napon arról beszélt, hogy a kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon az erre vonatkozó program. A miniszter kitért arra is, hogy a kormány a katonák kimagasló arányú illetményemeléséről határozott a közelmúltban.

Még kevesebb orosz gázt kap szerdától Németország. A Gazprom ugyanis leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken. Így szerda reggeltől a vezeték napi kapacitása nem fogja meghaladni a 33 millió köbmétert, ami a teljes kapacitás 20 százalékának, a jelenlegi szállítások felének felel meg.

Megérkezett Ukrajnába az első 3 német Gepard légvédelmi jármű és több tízezer lőszer. Berlin 15 ilyen járművet ajánlott fel Kijevnek, a maradék 13 Gepard a következő hetekben állhat szolgálatba. Júniusban a német kormány már küldött nehéz tüzérségi eszközöket Ukrajnának.

Oroszország továbbra is céljának tekinti az ukrán vezetés megdöntését – derült ki az orosz külügyminiszter nyilatkozatából. Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy Oroszország segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni a nép- és történelemellenes kijevi vezetéstől. Szerinte a kijevi rezsim propagandájának célja, hogy hogy Oroszországot Ukrajna örök ellenségévé tegye.

Világszerte már több mint 570 millióan fertőződtek meg koronavírussal. Egy nap alatt fél millió új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma meghaladja a 6 millió 384 ezret. A régióban is emelkedik a fertőzöttek száma. Az esetek nagy részében az omikron BA.5 variánsa okozza a megbetegedéseket. Az alvariánsra jellemző, hogy gyorsan terjed és enyhébb felsőlégúti tüneteket, torokfájást, orrfolyást és köhögést okoz.

Figyelmeztető sztrájkot tart szerdán a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete. Az utazóknak járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük. A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. Az érintett földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni. A szakszervezet 9,5 százalékos béremelést követel az idén a Lufthansánál.

Itthon májusban 495.900 forint volt a bruttó átlagkereset. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 ezer forintra nőtt. A nettó kereset mediánértéke 276 ezer forint volt, ez 15,9 százalékos növekedés - emelkedett – ismertette a KSH. Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá. A reálkereset 3,8 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 10,7 százalékos növekedése mellett.

Kínai alapítású múzeumot adott át az Andrássy úton a külgazdasági és külügyminiszter. Az ünnepségen Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Magyarország és Kína kapcsolatrendszerét a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, azonban fontos, hogy ennek az együttműködésnek az emberi alapja is meglegyen, amit szavai szerint leginkább az oktatással és a kultúrával lehet megteremteni.

Szlovéniában az erdőtüzek oltásában segítettek a Magyar Honvédség katonái. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a két ország miniszterelnökének egyeztetése után még pénteken indult el két helikopterrel 13 magyar katona a szlovéniai Temnicára. A magyarok csatlakoztak az osztrák, horvát, olasz, román, szerb és szlovák katonákhoz, és jelentős szerepet vállalnak a térségben terjedő erdőtüzek oltásában.

Japánban kitört a Szakuradzsima tűzhányó, az ország déli fő szigetén. Kjúsún két városból 50 embert szólítottak fel távozásra, miután a vulkán hamut és nagyméretű köveket lövellt ki magából. A japán meteorológiai szolgálat a legmagasabb, ötös fokozatra emelte a kitörési riasztást. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A nap legfontosabb hírei - július 25.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást